Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Поднета пријава против Хариса Силајџића за ратни злочин над српским цивилима на подручју Коњица
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Поднета пријава против Хариса Силајџића за ратни злочин над српским цивилима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
четвртак, 06. септембар 2018 | Данас | НСПМ

Одељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина ПУ Требиње, поднело је Тужилаштву БиХ извештај о почињеном кривичном делу против Хариса Силајџића за ратни злочин на подручју општине Коњиц над српским цивилима, потврђено је АТВ у ПУ Требиње.

Силајџић се сумњичи да је од почетка 1992. године до новембра 1993. у својству министра иностраних послова, а од новембра 1993. до краја 1995. године у својству председника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању сабирних центара (логора) на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадина, наводи се у документу ПУ Требиње, пренела је РТРС.

Такође се наводи да се у њима налазило противправно лишено слободе више стотина цивила српске националности, убијено 32 лица, а више десетина жена су силоване, што потврђује да је вршећи најјодговорније функције у извршној власти, Силајџић знао и одобравао постојање и деловање наведених логора у којима су почињени ратни злочини.

У документу стоји да је одговоран што је као високи функционер тзв. Републике БиХ, као и кроз утицај који је имао, знао и морао да зна ,те преко других учествовао у кривичним делима ратних злочина, подстицао, доносио одлуке, потписивао решења о постављењима у логорима, наводи се полицијском извештају.

У Коњицу је смртно страдало 186 лица, 2.000 заточено у логоре без икаквих права, а више десетина жена су силоване, што је имало за последицу извршење тешких кршења Међународног хуманитарног права, а није ништа учинио да би то спријечио, чиме је осумњичени Харис Силајџић починио кривично дело – ратни злочини против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва, наводе у Полицијској управи Требиње.

У 2018. години ова управа је Тужилаштву Босне и Херцеговине доставила пет извештаја за почињена кривична дела ратног злочина, против пет особа, због постојања основа сумње да су починила наведена кривична дела током 1992. године на територији општина Коњиц и Чапљина.


http://www.nspm.rs/hronika/trebinje-podneta-prijava-protiv-harisa-silajdzica-za-ratni-zlocin-nad-srpskim-civilima-na-podrucju-konjica.html


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >