Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња arrow Свједок чуо да су Јукини припадници убили војнике ЈНА
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Свједок чуо да су Јукини припадници убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
06/09/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фердо Дејановић рекао је да је чуо да су припадници јединице Јуке Празине убили војнике ЈНА у парку испод Дома полиције.

Дејановић, који је у Дому полиције био командир Оклопно-механизованог вода, испричао је да је долазећи у базу у раним јутарњим часовима 22. априла 1992. године, видио свјеже опрану улицу испод Дома, те да му је човјек на улазу рекао да се десио злочин.

"Човјек, који је иначе помагао у кухињи, рекао ми је да су побијени припадници резервног састава ЈНА и да су их покупили и одвезли Јукини припадници", каже Дејановић.

Од Џемала Шабића, који је држао магацин у подруму Дома, чуо је да је заробљене војнике довео Мишо Жмиро са својом групом, који су били припадници Јукине јединице, те их спровели у подрум.

"Џемал ми је рекао да је у подрум сишао командант Специјалне јединице Драган Викић и наредио да се заробљеници одведу у Центар служби безбједности гдје постоје услови за њихово задржавање. Рекао је да су их Јукини припадници извели и ликвидирали у парку", испричао је свједок.

Дејановић је навео да је чуо да су тијела убијених склонили Јукини људи, а да се касније помињало да су одвезена на Дариву гдје је Центар служби безбједности накнадно вршио увиђај.

Према његовим ријечима, Јука Празина је са својим људима једно вријеме боравио у Дому полиције, није се уклапао у ту средину, те га је Викић отјерао.

Свједок је потврдио да је Неџада Херенду, за којег ни данас не зна ко је био, упознао у Дому полиције, гдје се дружио са Јуком, те да је, након Јукиног одласка, понекад долазио, али да не зна коме и зашто.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова такозване РБиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Наставак суђења заказан је за 20. септембар.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=309486






AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >