Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно arrow Српске породице несталих поново изигране и искључене
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Српске породице несталих поново изигране и искључене Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 јул 2018
09/07/2018 |  РТРС | СРНА

Замјеник предсједавајућег Регионалне координације удружења породица несталих лица са подручја бивше Југославије Смиља Митровић поручила је уочи Самита за западни Балкан у Лондону да су српске жртве поново запостављене и изигране и упозорила представнике власти из Републике Српске да не стављају свој потпис на документе који немају подршку породица српских жртава.

"На Лондонском самиту омогућен је долазак породица несталих муслимана и Хрвата из БиХ, али нема представника Срба из Републике Српске који још траже 1.650 несталих особа, дјечака, синова и очева, а од завршетка рата тражили смо 5.250 несталих особа", изјавила је Митровићева Срни.

Она истиче да су породице несталих особа из Републике Српске запостављене у овом процесу тражења истине и помирења и да се вјечито запостављају српске жртве, прије свега у Тужилаштво БиХ, па даље у свијету који наставља да негира српске жртве протеклог рата.

"Љути смо и несрећни, али не смијемо остати и нијеми, немамо једнак третман, огорчени смо због тога и нећемо прихватити ништа што поново негира српске жртве", закључила је Митровићева.

Према њеним ријечима, ова порука односи се и на Наташу Кандић и организацију на чијем је челу, која нема подршку удружења несталих из Републике Српске.

"Наташа Кандић за протеклих 25 година није признала српске жртве и никога у Републици Српској није чак ни саслушала о судбини његовог несталог, а сретали смо се и тражили од ње да чује и нашу, српску несрећу", каже Митровићева.

Митровићева каже да је на једној од припремних сједница уочи самита у Лондону, која је у мају одржана у Подгорици, договорено присуство представника власти, а не породица несталих.

У међувремену је то измијењено, на начин да из БиХ иду породице муслимана и Хрвата, али не и породице несталих Срба које нису добиле позив из британске амбасаде.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=303751
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >