Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење arrow Правоснажна пресуда Караџићу до краја ове, а Младићу до краја 2020. године
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Правоснажна пресуда Караџићу до краја ове, а Младићу до краја 2020. године Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
06/06/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Правоснажна пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу биће изречена до краја ове године, а генералу Ратку Младићу до краја 2020. године, најавили су данас предсједник хашког Механизма Теодор Мерон и главни хашки тужилац Серж Брамерц.

Мерон је, у обраћању Савјету безбједности УН поводом извјештаја о раду Механизма у протеклих шест мјесеци, рекао да ће Караџићу у децембру бити изречена правоснажна пресуда.

Брамерц је најавио пред Савјетом безбједности да ће поновљено суђење у бившим званичницима Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу бити окончано "до краја 2020", пренијели су београдски медији.

- Послије тога ће пред Механизмом остати само жалбени поступак у том предмету, уколико га буде - рекао је Брамерц.

Он је указао на проблем несталих лица у ратовима у бившој Југославији и навео да "10.000 породица још не зна судбину најмилијих".

Брамерц је навео да су то питање, у сусрету с њим, покренули предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, као и надлежни органи БиХ.

Он је рекао да до сада нису пропраћена одговарајућим дјеловањем обећања власти у региону да ће учинити све да судбина несталих буде расвијетљена.

- Политичка воља неопходна је да би се свејдоци приволели да иступе, а слављење ратних злочинаца их свакако не охрабрује - упозорио је Брамерц.

Хашки трибунал је 24. марта 2016. године неправоснажно осудио Радована Караџића на 40 година затвора.

Током жалбене расправе у априлу Караџић је тражио да буде ослобођен или да му се суди поново, а тужиоци траже доживотну казну затвора.

Генерал Младић је у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор, а жалбу су најавили и одбрана и тужиоци.

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и оперативац те службе Франко Симатовић оптужени су за прогон, убиства, присилно премјештање и депортацију муслимана и Хрвата у Хрватској и БиХ 1991-95. године.

Они су првостепеном пресудом ослобођени 2013. године, али је апелационо вијеће усвојило жалбу тужилаца и поништило пресуду 2015. године, те наложило ново суђење.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=300454
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >