Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења arrow Ибрачевићу за ратне злочине над Србима три године затвора
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Ибрачевићу за ратне злочине над Србима три године затвора Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 11. МАЈА /СРНА/ - Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је данас Екрема Ибрачевића на три године затвора због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године.

Из Суда БиХ саопштено је да је Ибрачевић проглашен кривим зато што је од почетка јуна до краја августа 1992. године на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других села у општини Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре, као начелник војне безбједности Општинског штаба Територијалне одбране нечовјечно поступао према цивилима заточеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и у просторијама мјесног Фудбалског клуба у насељу Луке.

Ибрачевић је ослобођен дужности надокнаде трошкова кривичног поступка.

Суд БиХ је 28. октобра 2016. године првостепеном пресудом осудио Ибрачевића на три године затвора за ратни злочин над српским цивилима на подручју Сребреника и Лопара 1992. године, док су Фарук Смајловић и Сејдалија Ћовић ослобођени оптужби.

У образложењу пресуде тада је наведено да су сви свједоци који су били затворени у Рапатници описали услове заточења у подруму, односно ћумурани у Рапатници и Лукама који су били испод границе хуманог поступања.

Судско вијеће је закључило да је Ибрачевић могао утицати на услове заточења у Рапатници, гдје је био управник затвора.

Према оптужници, у заточеничком објекту Рапатница и Лука у Сребренику било је затворено 40 српских цивила који су најсуровије мучени, пребијани и понижавани.


 http://www.srna.rs/novosti/593675/ibracevicu-za-ratne-zlocine-nad-srbima-tri-godine-zatvora.htm
 
 


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >