Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић arrow Почело суђење за злочине над Србима у Броду
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Почело суђење за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
12/03/2018 | РТРС | СРНА

У Суду БиХ почело је суђење Алминку Исламовићу за ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Брода 1992. године.

Исламовић је, према Тужилаштву БиХ, као некадашњи припадник и командир вода Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране, оптужен у шест тачака да је од марта до октобра 1992. учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности, који су били затворени у подруму старе станице полиције у Броду.

Исламовићу је на терет стављено и одвођење заточених на принудне радове, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика, преноси Бирн.

Тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин рекао је да ће наводе оптужнице доказати свједочењем 40 лица, читањем исказа седам свједока и улагањем више од 100 материјалних доказа.

"На основу провођења свих доказа, Суд ће ван сваке разумне сумње моћи да правилно донесе одлуку којом га проглашава кривим и, у складу са законом, донесе одговарајућу казну", истакао је Барашин.

Исламовићев бранилац Сенка Ножица навела је да докази Тужилаштва БиХ нису довољни да се ван сваке разумне сумње утврди кривица њеног брањеника, али ће, како је рекла, уводну ријеч и план доказа изнијети када почне доказни поступак одбране.

Наставак суђења заказан је за 19. март.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=292077


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >