Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алипашино поље arrow Алипашино поље: Косовић свједочио о мучењима и силовањима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Алипашино поље: Косовић свједочио о мучењима и силовањима Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Коста Косовић свједочио је данас на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ пред Судом БиХ о мучењу српских затвореника и силовању жена у сарајевском насељу Алипашино поље током рата у БиХ.

Косовић, свједок Тужилаштва БиХ, рекао је да су га оптужени Сенад Џанановић, Гаџо и извјесни Крушко тукли током заточеништва у подруму зграде у овом насељу.

Он је испричао да је у јуну 1992. године одведен у подрум зграде на Алипашином пољу, гдје су га ударили приликом уласка, а затим је испитан.

Према ријечима свједока, од ударца је изгубио слух, а затим је смјештен у неусловни подрум с око 20 мушкараца и три жене – свједоцима "А" и "Б", те Зором Томић.

"Враћале су се прљаве, рашчупане, црвене и нису говорилe. Ја сам са Зором Томић причао о злодјелима и она ми је рекла да су њу силовали 50 пута. Рекла је да је силовао "колега њеног сина", испричао је свједок и додао да му је свједок "А" говорила да је силују, док "Б" није причала.

Одбрана Џанановића тврдила је да жене нису спомињале њега у вези са силовањем, на шта је свједок рекао да су сви знали да је Џанановић "главни за то и да су га све три жене спомињале".

Одговарајући на питање Судског вијећа у вези са спомињањем Џанановића, свједок је рекао да је он изводио све жене.

За незаконито затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила српске националности у сарајевском насељу Алипашино поље Тужилаштво БиХ оптужило је Џанановића, Јасмина Еровића и Едина Гаџу.

Они су оптужени као некадашњи припадници јединице Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ.

Према оптужници, Џанановић и Еровић су 1992. одводили жену свједока "А" у један стан на Алипашином, гдје су је силовали.

Косовић је посвједочио да је у подруму провео седам или осам дана и да је малтретиран и вођен у живи штит и на радове.

Током укупног заточеништва од 31 дан изгубио је, како је рекао, 22 килограма.

"То није био затвор, већ мучилиште, зато што су нас мучили сваки дан", рекао је Косовић.

Косовић је описао и како га је Џанановић тукао, пљувао и вријеђао.

"Џанановић је позвао мене и још двојицу затвореника да чистимо паркет на кољенима, при чему су нас он и два стражара зајахали. Тада је са мном био и професор Павло Курјак", навео је Косовић.

Према његовим ријечима, Џанановић је тукао и Бранка Роквића кога је хтио да га закоље, а група стражара је под његовим руководством тукла и Алексу Ђурковића. Џанановић је, према ријечима Косовића, тукао и Новицу Драшковића.

"Подлегао је за 15 минута и онда су га изнијели", тврди свједок.

Косовић је рекао да се малтретирање наставило док Јука Празина није дошао, претукао Џанановића и рекао заробљеницима да их више нико неће тући.

Осим Џанановића, свједок је навео да га је тукао извјесни Крушко, те Гаџо звани Кимун. Гаџо је, према ријечима Косовића, пребио и Драгана Илића, кога је одвео и о коме више ништа не зна.

Суђење ће бити настављено 23. марта.

 
 http://www.srna.rs/novosti/576165/kosovic-svjedocio-o-mucenjima-i-silovanjima.htm
 

 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >