Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц arrow Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
09.03.2018 23:31 | Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Они су оптужени да су одговорни за нападе и убиства више десетина цивила српске националности, оба пола, међу којима је било дјеце и старијих особа, те мучења, злостављања, нечовјечна поступања, противправна заточења, већег броја жртава српске националности из Коњица и околних села Брадина, Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани, Бијела.

Велики број српских цивила са овог подручја незаконито је ухапшен и одведен у логоре на подручју Коњица, гдје је настављено мучење и злостављање жртава.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће наводе оптужнице доказивати позивањем 167 свједока, три стручна вјештака и прилагањем око 780 материјалних доказа.http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Optuznica-za-zlocine-nad-srpskim-civilima-iz-Konjica-i-Bradine/257149.htmlAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >