Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц arrow Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
09.03.2018 23:31 | Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Они су оптужени да су одговорни за нападе и убиства више десетина цивила српске националности, оба пола, међу којима је било дјеце и старијих особа, те мучења, злостављања, нечовјечна поступања, противправна заточења, већег броја жртава српске националности из Коњица и околних села Брадина, Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани, Бијела.

Велики број српских цивила са овог подручја незаконито је ухапшен и одведен у логоре на подручју Коњица, гдје је настављено мучење и злостављање жртава.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће наводе оптужнице доказивати позивањем 167 свједока, три стручна вјештака и прилагањем око 780 материјалних доказа.http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Optuznica-za-zlocine-nad-srpskim-civilima-iz-Konjica-i-Bradine/257149.htmlAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >