Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал arrow Монструозни злочин у Чајничу и даље без казне
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Монструозни злочин у Чајничу и даље без казне Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Помен жртвама злочина у Чајничу  Фото: РТРС
15/02/2018 |  РТРС

Прошло је 25 година од стравичног злочина над српским цивилима у Чајничу. У нападу на незаштићена села, на ободима чајничке општине, припадници тзв. Армије БиХ убили су 24 цивила. Најмлађа жртва је 14-годишњи Жељко Машић. Тужилаштво БиХ, како сазнајемо, тек је интензивирало истрагу о овом злочину.

У зору 14. фебруара `93. прекинуто је дјетињство Жељка Машића. Имао је 14 година када је убијен. Метак агресорског војника тзв. АРБиХ погодио га је у срце, издахнуо је на рукама мајке Дане.

- Није успио ни да каже "Јој мајко". Шта је мој Жељко крив са својих 14 година. Је ли то правда- пуцање на жене и дјецу - пита очајна мајка Дана.

Ивана Машић имала је седам година када је стотине припадника тзв. АРБиХ упало у њено село. Безбрижну игру са другом дјецом на снијегу, прекинули су урлици и пуцњи.

- Кренули смо ка Тројану, ту је деда- мајкин отац, кренуо нама у сусрет. Како је кренуо, тако су га убили пред нама. Ја сам тада рањена, а мајка је плакала - присјећа се Ивана трагичних дешавања.

Жељко Машић је једна од 24 жртве некажњеног злочина над Србима у чајничким селима Трпиње и Шапићи. Болно сазнање је да је напад изведен с леђа, са територије Црне Горе, тада СР Југославије. Пуну логистику припадницима тзв. АРБиХ из Горажда дали су муслимани из пљеваљског села Буковица.

- То су били претежно грађани Црне Горе, наше комшије којима нисмо нанијели никаво зло, али они нама јесу - каже Бране Машић, свједок напада тзв. АРБиХ на српска села.

Црногорско правосуђе никада није процесуирало своје грађане. Двије и по деценије након злочина, Тужилаштво БиХ интензивирало је истрагу против, како нам је потврђено, 15 особа.

- Никога не мрзим и никоме не желим да се светим, Бог нека им суди - завршава ову тужну причу мајка убијеног дјечака Жељка Машића.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289538


 

AddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >