Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Насер Орић у УО Аскер академије чији су снимци ратне обуке дјеце обишли регион
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Насер Орић у УО Аскер академије чији су снимци ратне обуке дјеце обишли регион Штампај Пошаљи
Среда, 07 фебруар 2018
07/02/2018 |  РТРС

Снимци малољетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору "Аскер академије" Насер Орић. Уз све то, и фотографисање малољетника са заставом "Исламске државе".
Док стручњаци у Српској упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид", који их у Сарајеву обучавају, први човјек бх безбједности Драган Мектић, о свему и данас неинформисан.

Садржаји из БиХ на друштвеним мрежама поново шокирају. Након ЕрСофт клубова, регион сада бруји о “аскерима“. Ко су Аскери?

Ријеч аскер означава војника у старој турској војсци. У овом случају, та ријеч окупља дјецу која на снимку, уз предаваче, симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вјештине, тврде безбједњаци у Српској. Осим садржаја видеа, да разлога за забринутост и реаговање надлежних има види се, тврде, и по именима која стоје иза таквих организација.

Нермин Ћуприја и Билал Дервишић су познати широј бх јавности. Дервишић је био у одреду Ел Муџахид и био је привођен. Оно што посебно забрињава је, откуд Насер Орић у Управном одбору Аскера“, истиче Предраг Ћеранић, декан Факулттета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Да је Орић један од два предсједника Управног одбора Удружења клуба борилачких вјештина “Аскер академије“ видљиво је и у онлајн Регистру удружења грађана Кантона Сарајево. Коментар из “Академије“ нисмо успјели добити, јер је, како нам је у одговору на позив речено, број телефона у регистру погрешан.

Ипак, до Нермина Ћуприје, којег и Ћеранић наводи као једног од вођа аскера, успјели смо доћи. У телефонском разговору нам је рекао да је ријеч о спортском клубу са, како тврди, 50 одраслих чланова и око 100 дјеце узраста од пет до 15 година.

Он истиче да тренира у том клубу, а о оптужбе да ова академија злоупотребљава дјецу сматра непримјереним и каже да је од игре са дјецом у парку направљен медијски шок.

Колико је све игра, а колико реална опасност по безбједност, на надлежним службама је да утврде, истичу безбједњаци. Да није све наивно, осим имена која стоје иза таквих клубова и видео-снимака, види се и по фотографијама.

Забрињавајућа је и она са Маглића, на којој малољетник уз одраслу особу стоји поред заставе Републике Српске држећи и заставу "Исламске државе". Надлежне службе, али и Министарство безбједности морало би реаговати- поруке су из Српске.

“Ако се жели у земљи сачувати јединство, достојанство, онда службе, прије свега Обавјештајна служба која прикупља податке и друге агенције, а има их безброј, би морали хитно у року од 24 или 48 часова то да провјере, јер то су лако провјерљиве ствари“, истиче Средоје Новић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

“Када је у питању нешто што се тиче Републике Српске, онда се ту од неке маргиналне и небитне ствари прави параформација, а од ситуације гдје заиста морамо да се забринемо оним што видимо да се дешава у вехабијским енклавама, Мектић је увијек затечен, изненађен, тражи вријеме. Дакле, врло неозбиљно са његове стране“, истиче Ћеранић.

Министар безбједности Драган Мектић, ни данас о овом случају нема информације. Каже, засад овакве организације нису представљале опасност по безбједност, али шта се крије у позадини остаје да се испита.

“Не могу данас имати податке. Кад бих тако брзо рјешавао проблеме, од јуче до данас, онда би ми ријешили и све могуће америчке проблеме. Треба да се види шта је мотив, шта је позадина и ко стоји иза тога“, додаје Мектић.

Прије ове, актуелна је била прича о ЕрСофт клубовима чији чланови под пуном ратном опремом симулирају војне сукобе. И тада су безбједњаци у Српској упозоравали на опасност, и тада су медији питали, али и тада је конкретна информација или реаговање надлежних изостало.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=288527

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >