Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Подигнута оптужница због злочина над Србима у Чемерном код Илијаша
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Подигнута оптужница због злочина над Србима у Чемерном код Илијаша Штампај Пошаљи
Петак, 29 децембар 2017
29/12/2017 | РТРС | Кликс

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против 11 лица због стравичних злочина над жртвама српске националности у Чемерном, код Илијаша, 1992. године.

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против Џемала Хаџића (рођен 1954. у Какњу), Теуфика Турудића (рођен 1960. у Какњу), Џемала Смоле (рођен 1963. у Какњу), Сенада Сикире (рођен 1959. у Какњу), Бењамина Сикире (рођен 1969. у Какњу), Хариса Сикире (рођен 1971. у Какњу), Енеса Дурака (рођен 1964. у Варешу), Мирсада Бешлије (рођен 1964. у Илијашу), Нусрета Бешлије (рођен 1962. у Илијашу), Мирзета Бешлије (рођен 1968. у Сарајеву) и Хамдије Спахића (рођен 1960. у Илијашу).

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 120 свједока, међу којима и преживјелих жртава и прилагањем око 400 материјалних доказа.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству заповједника и припадника структура Армије РБиХ, Територијалне одбране и активног и резервног састава МУП-а, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

У оптужници се наводи, да су оптужени,  учествовали у планирању, договарању, припреми, организирању и извршењу удруженог злочиначког потхвата са циљем да се сво становништво српске националности у село Чемерно у општини Илијаш, у потпуности уклони почињењем намјерног лишавања живота (убиства) свих особа српске националности у селу Чемерно, без разликовања цивила и војника ВРС, укључујући и заробљене цивиле и припаднике ВРС који су положили оружје, као и прекомјерним и војно неоправданим уништењем и њихове непокретне и покретне имовине.

У оптужници се наводи, да је у синхронизованом нападу на село, у јуну 1992. године, почињено убиство најмање 30 жртава српске националности, оба пола и различите животне доби, међу којима је било жена и малодобних особа, а неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин, а њихова тијела масакрирана.

Након напада, село је у потпуности уништено а цјелокупно становништво српске националности протјерано са наведеног подручја, у које се нико од повратника није вратио ни послије завршетка рата.

Тужилаштво БиХ у наведеном предмету провело је опсежну и дуготрајну истрагу и прикупљање доказа, а наводе оптужнице доказиват ће позивањем око 120 свједока, међу којима су малобројне преживјеле жртве, као и неколико заштићених свједока, а уз оптужницу је приложено око 400 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=283714


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >