Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Оптужница против 14 лица због ратног злочина над Србима у Коњицу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Оптужница против 14 лица због ратног злочина над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 28 децембар 2017
28/12/2017 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 14 особа због злочина против човјечности над српским цивилима на подручју Коњица и околине.Оптужница је подигнута против Есада Рамића /51/, Шефика Никшића /72/, Митка Прикића /55/, Реџепа Балића /65/, Хамеда Лукомирака /46/, Исмета Хабибовића /61/, Сенадина Ћибе /50/ и Агана Рамића /55/, сви из Коњица, који се налазе у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је подигнута и против Аднана Аликадића /55/ из Сарајева и Алмира Падаловића /49/ из Мостара који се налазе у притвору, Енеса Јахића /48/ из Коњица којем су одређене мјере забране, те Сафаудина Ћосића /43/, Мухамеда Цакића /49/ и Сеада Јусуфбеговића /76/ из Коњица.

Они се терете за убиства више десетина цивила српске националности, међу којима је било жена, дјеце и старијих лица, мучења, злостављања, пљачкања и прогона готово цјелокупног цивилног српског становништва са подручја Коњица, Брадине и околине.

Оптужница их терети за нечовјечна поступања, противправна заточења већег броја жртава српске националности из Коњица и околних села Брадина, Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани, Бијела, те других села која се на подручју општине Коњиц везују за наведена села.

Многи цивили су незаконито заточени и одведени у логоре и заточеничке објекте на подручју Коњица гдје се мучење и злостављање жртава наставило, а почињени злочини током 1992. и 1993. године проузроковали су прогон готово цјелокупне популације српске националности са овог подручја, од чега се тек мали број вратио у мјеста пријератног боравишта.

Они су оптужени да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у оквиру широког и систематичног напада на цивилно становништво српске националности на подручју Коњица и околине, у својству команданата и припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО, МУП-а и паравојних формација, учествовали у нападу и поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем 167 свједока, три стручна вјештака и прилагањем око 780 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=283574AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >