Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц arrow Једномјесечни притвор за десет осумњичених за ратни злочин у Коњицу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Једномјесечни притвор за десет осумњичених за ратни злочин у Коњицу Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  12:26 | РТРС | Срна

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за 10 осумњичених за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица и околине 1992. године због постојања опасности да би боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и међусобно један на другог, док су три лица пуштена на слободу.

На приједлог Тужилаштва БиХ мјере притвора одређене су Есаду Рамићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу Хамеду Лукомираку, Исмету Хебибовићу, Алмиру Падаловићу, Сенадину Чиби, Агану Рамићу, саопштено је из Суда БиХ.

Одбијен је, као неоснован, приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјере притвора Сафаудину Ћосићу, Мухамеду Цакићу и Сеаду Јусуфбеговићу који су пуштени на слободу.

Када је ријеч о осумњиченим Ћосићу и Цакићу, Суд није нашао постојање основане сумње да су осумњичени починили кривична дјела која им се стављају на терет.

Суд је размотрио и постојање основане сумње у односу на Јусуфбеговића и утврдио да у овом процесном тренутку не постоји довољно доказа који би указали на интензитет основане сумње неопходан за одређивање мјере притвора због чега је приједлог Тужилаштва у том дијелу одбијен као неоснован.

Притвор према овом рјешењу може трајати најдуже мјесец дана, рачунајући од дана лишавања слободе, односно до 4. јануара или до нове одлуке Суда.

Суд је разматрао приједлог одбране и могућност примјене блажих мјера осигурања несметаног вођења кривичног поступка, међутим није нашао да се у овом тренутку присуство осумњичених и онемогућавање њиховог контактирања са саслушаним и потенцијалним свједоцима и у том смислу омогућавања истим да неометано дају изјаву у истражном поступку, као и забрана међусобног контактирања осумњичених у овом предмету, може постићи само мјером притвора, те да нити једна друга блажа мјера у овом случају и у овој фази поступка не би била сврсисходна.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су јуче 13 некадашњих припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Алмир Падаловић, Сеад Јусуфбеговић, Сенадин Ћибо, Аган Рамић и Есад Рамић.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово цјелокупне популације становништва српске националности са тог подручја.

Тим злочинима обухваћена су убиства, мучења, силовања, злостављања и прогони жртава, а осумњичени су под истрагом због кривичног дјела злочин против човјечности.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=280811AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >