Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Вести arrow Одбрана генерала Младића: Мерон, Ађијус и Покар на списку непожељних судија
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Одбрана генерала Младића: Мерон, Ађијус и Покар на списку непожељних судија Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
С. Ј. М. | 06. децембар 2017. 14:05 | Коментара: 3

Одбрана Ратка Младића тражи изузећа у жалбеном већу. Прогласили га кривим за злочине у другим поступцима

ТЕОДОР Мерон, Кармел Ађијус и Фаусто Покар су судије које је одбрана генерала Ратка Младића означила као необјективне. Уколико би неко од њих био постављен у петочлано жалбено веће Механизма за кривичне судове, које ће српском генералу донети правоснажну пресуду, браниоци ће тражити њихово изузеће.

Како нам каже Младићев адвокат Драган Иветић, ове судије су пристрасне јер су Младића већ осудиле у другим поступцима.

- Судија Ађијус је био у претресном већу на суђењу Вујадину Поповићу, Љубиши Беари (осуђени на доживотне казне затвора због Сребренице) и другима и у пресуди је навео закључке да је Младић починио и наређивао злочине - говори Иветић. - Потпуно је исто и са судијом Покаром, који је у овом предмету био судија у жалбеном већу.

Иветић додаје да је Теодор Мерон компромитован по два основа и с разлогом се сумња у његову неутралност.

- Прво је као председник суда јавно рекао Мајкама Сребренице да ће привести Младића правди. Како онда да не сумњамо у његову објективност, јер га је очигледно осудио пре суђења и без доказа - указује адвокат. - Такође, Мерон је био у жалбеном већу које је Здравка Толимира осудило на доживотну робију, и у пресуди је навео кривичну одговорност Ратка Младића, иако он није био у том предмету. Да би га сад ослободио, морао би да погази своје речи и закључке.

Одбрана је засад издвојила ову тројицу, а кад добије цео списак судија, видеће има ли још некога за кога чињенице указују да би могао бити необјективан приликом вагања доказа.

- Тек кад најавимо жалбу на првостепену пресуду, Механизам ће одредити петочлано жалбено веће судија. У Хагу је тренутно хаотично стање, јер се Трибунал затвара и не зна се коме се шта доставља - каже Иветић. - Рок за предају најаве жалбе је 22. децембар, али ћемо због свега тражити продужење.

"ХАРАДИНАЈЕВ СУДИЈА"

АДВОКАТ Иветић нам указује на то да би вероватно постојале сумње и у објективност британског судије Бена Емерсона, зато што је у Хашком трибуналу био бранилац Рамуша Харадинаја, којег је суд ослободио оптужби за злочине. Иначе, тај судија је именован у жалбено веће које треба да донесе правоснажну пресуду Војиславу Шешељу.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:699581-ODBRANA-MLADICA-Meron-Adjijus-i-Pokar-na-spisku-nepozeljnih-sudija

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >