Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам arrow Имам из Босне врбовао атентаторе
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Имам из Босне врбовао атентаторе Штампај Пошаљи
Уторак, 07 новембар 2017
Г. Чворовић | 07. новембар 2017. 11:01 > 21:55  | Вечерње новости

У спектакуларној акцији француских и швајцарских специјалаца на територији две земље ухапшено десет особа

ЗАЈЕДНИЧКОМ акцијом француских и швајцарских власти у уторак је на територији две земље ухапшено десеторо осумњичених за припремање терористичких напада. Деветоро их је лишено слободе у Француској, а једна особа у Швајцарској. У центру истраге је швајцарски држављанин, имам пореклом из Босне.

Стар 27 година, овај самопрокламовани емир, познат по надимку Ал Босни, био је у контакту са особама које живе у Француској преко криптоване друштвене мреже "Телеграм" и са њима размењивао поруке забрињавајуће садржине. На овај начин је окупљао оне који нису успели да оду у Сирију, уз поруку да и у Француској могу да направе покољ, и да за то имају средстава.
Истрага је до њих дошла после хапшења, летос, дан пре Празника музике 21. јуна, тринаестогодишњег Француза који је у оквиру џихада припремао нападе ножем. Претходно је положио заклетву Исламској држави и био је у вези с поменутим босанским имамом.

Хапшења и претреси су у уторак извршени на југу Француске, у париском региону и у швајцарским кантонима Нешател и Во. Приведене особе су старости од 18 до 65 година, многе од њих су од раније познате полицији, а Ал Босни их је охрабривао да ступе у акцију. Специјалци су кренули у операцију после сазнања да се спрема напад у Ници, на полицајце, али и обичне грађане.



http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:694557-Bosanski-imam-vrbovao-atentatore

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >