Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Орићу до ослобађајуће пресуде помогао један српски пропуст
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Орићу до ослобађајуће пресуде помогао један српски пропуст Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
Вук З. Цвијић | 10. 10. 2017 - 21:14  | Блиц
ОСЛОБОЂЕН, А КЛАО СРБЕ И ВАДИО ИМ ОЧИ

Насеру Орићу у ослобађању од оптужби помагао је 2015. пропуст Јединице МУП Србије која га није спречила да разговара са кључним сведоком оптужнице који је скриван у Београду.

Некадашњи српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за “Блиц” да је Јединица за заштиту личности МУП-а Србије која је чувала кључног сведока направила пропуст и да мисли да је то утицало на јучерашњу ослобађајућу пресуду ратном команданту Сребренице.

- Тај заштићени сведок три године је чуван у Београду. Припадници јединице СИПА (прим.нов. агенција БиХ за борбу против криминала) су пресрели његов телефонски разговор са Орићем. То је био Орићев саборац. Био је крунски сведок многих Орићевих злодела. За њега Орић прво уопште није знао да је жив и мислио је да је погинуо - објашњава Вукчевић и истиче да је непријатно изненађен ослобађајућом пресудом.

Kако је Орић успео да контактира кључног сведока "Аладина"

Како “Блиц” сазнаје, кључни сведок је Самир Авдић (50) из Глогове код Братунца, бивши припадник 28. дивизије Армије БиХ и члан Сребреничке групе. Он је три године чуван у Београду, под кодним именом "Аладин".

Захваљујући немарности припадника јединице за заштиту личности, Орић је успео да контактира крунског сведока Авдића, кога су они чували у Београду а који је успео да набави мобилни телефон који није био под надзором српских служби. Након тог разговора, који је пресрела СИПА, Авдић је одустао од сведочења.

У том разговору чује се како његова трећа жена прво разговара са непознатом особом на енглеском језику. Након тога разговор настављају Авдић и Орић. Авдић је тражио од Орића да му пошаље 2.000 конвертибилних марака. Орић га пита да ли га туку тамо, а Авдић одговара не и да је све уреду. Овај разговор нису скривали ни Орићеви адвокати, али у њиховој верзији Адвић је наводно био заточен у Београду, и тврдио да га муче, те да потплаћују сведоке са 2. 000 марака.

Авдић је касније напустио Београд и, према последњим информацијама, сада је стално настањен у градићу Су Фолсу у америчкој држави Јужној Дакоти.

Сведочење кључног сведока о језивим Орићевим злочинима

Авдић, који је иначе осуђен због убиства четири Србина у близини Сребренице, још је 1. и 8. децембра 2008. сведочио Тужилаштву у Бијељини. Описао је бројне Орићеве злочине, међу којима су најсвирепији убиство труднице у Лозничкој Реци, као и убиство сребреничког судије Слободана Илића (46).

- Жена почиње да јауче и пада на земљу, а истовремено се откопчава и наруквица, коју он узима. Затим јој је забио нож у стомак и то отприлике на месту где је желудац, а онда је нож свукао низ стомак, услед чега је из ње испало све, па и кеса, како бих је назвао, у којој се налазило дете у утроби мајке - причао је Авдић. Авдић је тужиоцу испричао да је приликом напада на село Залазје на Петровдан (12. јула) 1992. заробљено осам Срба, од којих је Орић убио судију Илића.

- Насер му је прво ножем извадио оба ока, при чему тај човек ни гласа није пустио. Несер му је сео на прса и заклао га - сведочио је Авдић.

Приликом муслиманског напада на Кравицу 7. јануара 1993, Авдић је сведочио да су он и његови саборци под Орићевом командом убили 44 особе српске националности

- Знам лично да су Орић и један по надимку Кезо из Глогове тада заклали пет заробљених Срба. Од одсечених глава направили су два гола, а онда су петом и главом играли фудбал - причао је Авдић.

"Орлић га преклао, лично ми је признао"

Авдић није једини бивши саборац који је сведочио против Орића. Ибран Мустафић сведочио је 18. октобра 2016. у Суду БиХ да му је лично Орић рекао да је у селу Залазје убио судију Слободана Илића (46) и испричао како је то учинио.

- Насер је бахато, без ичијег инсистирања, рекао да му је у групи заробљених допао Слободан Илић, који је био брадат и чупав и уливао му страх. Рекао је да га је два пута ударио бајонетом у око, а да овај није пуштао крике, те да га је једноставно преклао. Мени и мом брату Самиру, Орић је то испричао 27. маја 1993. године у Орићевом стану, односно две ноћи након покушаја убиства њега и његове породице у Сребреници - сведочио је Мустафић.

Он је испричао да му је стриц Енес, кога су звали Ибрахим а који је возио камион штаба Територијалне одбране у Сребреници, рекао да је по Орићевој наредби возио заробљенике из затвора у Сребреници на депонију у Залазју, где је видео “пир и масакр”.

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. терете ћи их да су убили три заробљеника српске националности Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића. Иначе, Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и у околним селима од децембра 1992. до марта 1993, између осталог за седам убистава српских цивила. Првостепено је осуђен на две године затвора 2006, али га је Хашко апелационо веће 2008. ослободило налазећи да су злочини почињени, али да нема доказа за Орићеву одговорност.

ШТА ПИШЕ У ЗАХТЕВУ

“Блиц” је имао увид у захтев за спровођење истраге против Насера Орића и још четворице његових сабораца. У захтеву пише да су сви они под непосредном командом Орића учествовали у оружаним нападима на цивилно становништво српске националности у циљу да допринесу испуњењу заједничког општег циља муслиманске стране.


http://www.blic.rs/vesti/hronika/oslobodjen-a-klao-srbe-i-vadio-im-oci-oricu-do-oslobadajuce-presude-pomogao-jedan/3qvzg5k


 AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >