Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Затражено кажњавање Орића и Мухића
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Затражено кажњавање Орића и Мухића Штампај Пошаљи
Среда, 30 август 2017
30.08.2017 08:44 | Ж. Д.

Сарајево - Тужилаштво БиХ јуче је током изношења завршних ријечи на суђењу команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу навело да је доказало да су они починили злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, а од Суда БиХ је затражено да им изрекну казу у складу са законом.


Тужилац Мирослав Јањић износећи резиме доказа који су предочени током суђења, казао је да је своје тврдње о одговорности Орића и Мухића заснивао првенствено на исказима заштићеног свједока О1 и Ибрана Мустафића, који је догађаје на подручју Сребренице описао у књизи "Планирани хаос". Он је додао да се искази ових свједока поклапају са исказима појединих свједока одбране.


- Заштићени свједок О1 препознао је у судници оптуженог Насера Орића, којег је виђао у ратном периоду - навео је он.

Тужилац је подсјетио да је О1 свједочио да је Орић више пута ударио једног заробљеника у прса и главу, након чега је узео нож, замахнуо и ударио га у врат, а објаснио је и да му је Зулфо Турсуновић тада рекао да је Орић ударио судију Илића, да је видио његово тијело и да му је из ока текла крв.

Тужилац је напоменуо да је свједок Ибран Мустафић испричао да му је у његовом стану лично Насер Орић детаљно описао начин како је убио Слободана Илића.

- Исказ овог свједока у потпуности је хомоген са исказом заштићеног свједока, због чега му се може вјеровати - додао је Јањић казавши и да су свједоци Видоје Илић, Милан Јеремић и Миломир Лазаревић потврдили да су чули војнике да Орићу говоре да је заробљен судија Слободан Илић, коме ће "сада они судити".

Говорећи о убиству Милутина Милошевића и Митра Савића, Јањић је рекао да су свједоци без сумње потврдили да су у оба заробљеника пуцали и Орић и Мухић. Наставак суђења заказан је за 12. септембар, када ће одбрана оптужених изнијети завршне ријечи.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Zatrazeno-kaznjavanje-Orica-i-Muhica/244531.html
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >