Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Вечнаја памјат arrow Помен дјечаку-мученику Слободану Стојановићу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Помен дјечаку-мученику Слободану Стојановићу Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 јул 2017
Слободан Стојановић
27/07/2017 |  10:58 ⇒ 12:19 | РТРС

На данашњи дан, прије 25 година, у свом селу Доња Каменица у братуначко-зворничком крају, мучки је убијен дјечак Слободан Стојановић. Тим поводом, код споменика мучки убијеном дјечаку данас је одржан парастос којем су, осим породице и пријатеља, присуствовала и екипа РТРС - а.

Имао је само једанаест година када су га, једне дубоке јунске ноћи 1992. године, родитељи пробудили и повели у збјег јер зору нису смели да дочекају у својој кући, због опасности од крвника такозване Армије БиХ. Почело је већ да свањива када су Стојановићи стигли на сигурно. Међутим, дјечак је плачући тражио да се врати кући гдје му је, у дворишту, остао завезан пас миљеник.

Дјечак је био неутјешан, молио је родитеље да га пусте да се врати по пса. Наравно, није долазило у обзир да му то допусте, јер су се својим очима увјерили да зло којем су побјегли нема милости ни за дјецу. Слободан је био упоран, али и његови родитељи још одлучнији. Сутрадан, прије доручка, дјечак се изненада затрча према напуштеној кући. Отац и мајка су узалуд трчали за њим, нису успели да га сустигну и зауставе.

Утрчао је право у руке онима који су и по Доњој Каменици убијали и уништавали све српско.

Албанка Елфета Весели, из истог села, познавала је Слободана, наравно. Имала је тог дана пуне 32 године, али и морбидну потребу да и ритуалним иживљавањем над 11-годишњим комшијом “шкијом” утоли мржњу, доказујући се пред локалним џихадистима.

Звјерски га је мучила пред свима! Свукла је са њега одећу и обућу, и узела нож.

Када су годину дана касније из земље извадили Слободаново беживотно тијело, призор је био ужасан. Стомак му је био расјечен у облику квадрата, видели су се унутрашњи органи. Расекотине по глави. Ноге поломљене. Жена-монструм тек на крају је пуцала из непосредне близине право у Слободанову сљепоочницу: метак је прошао лијеву чеону кост и изашао кроз десну.

Елфете Весели (56), власти швајцарског кантона Нешател ухапсиле су крајем септембра прошле године и изручиле БиХ.

Мучка смрт дјечака Слободана Стојановића биће тема документарног филма чије снимање, у режији Сњежане Брезо и продукцији Радио - телевизије Републике Српске, почиње наредних дана на простору Братунца и Зворника.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=263044AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >