Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Русмир Хаџихусеиновић осумњичен за ратни злочин над Србима у Коњицу
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Русмир Хаџихусеиновић осумњичен за ратни злочин над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 јул 2017
27/07/2017 |  11:48 ⇒ 12:26 | РТРС | СРНА

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против седамдесетогодишњег лица чији су иницијали Р.Х. због сумње да је од априла 1992. до марта 1993. године, као предсједник општине Коњиц, починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Незванично се сазнаје да је ријеч о Русмиру Хаџихусеиновићу који је, обављајући функцију предсједника општине Коњиц, наређивао, знао или морао да зна, а ништа није учинио да би спријечио убиство 179 лица српске националности, масовна силовања и прогоне на подручју ове општине.

Хаџихусеиновић, љекар по струци, осумњичен је да је знао за мучење, злостављање и сакаћење цивила српске националности, а ништа није предузимао да би то спријечио, као и за оснивање три логора за лица противправно ухапшена, кроз које је прошло најмање 2.000 затвореника српске националности.

Полицијска управа Требиње је Тужилаштву БиХ у првој половини године доставила шест извјештаја за почињених 11 кривичних дјела против девет лица на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=263056AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >