Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Реаговања arrow Навршавају се 22 године од подизања оптужнице против Караџића и Младића
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Навршавају се 22 године од подизања оптужнице против Караџића и Младића Штампај Пошаљи
Среда, 26 јул 2017
25/07/2017 |  10:11 ⇒ 11:25 | РТРС | СРНА

Од подизања оптужнице против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића у Хашком тирбуналу данас се навршавају тачно 22 године, а још им није изречена правоснажна пресуда.

Караџићев бранилац Горан Петронијевић рекао је да његов клијент није имао фер суђење због опструкције Хашког тужилаштва.

"Више од сто пута суд је признао да је тужилаштво повредило правило о обелодањивању доказа. У сваком западном уређеном систему, где важи англосаксонско право, такав поступак би био обустављен. Међутим поступак је догуран до краја", рекао је Петронијевић.

Он наводи да је опште мишљење одбране да тужилаштво није доказало ниједну тачку оптужнице ван разумне сумње, пише београдски "Блиц".

Петронијевић истиче да је првостепена пресуда најспорнија у дијелу за Сребреницу.

"Ми засад нисмо срушили оптужницу за Сребреницу, али смо је прилично уздрмали. Највећи успех сматрамо укидање оптужнице за геноцид у седам других општина", рекао је Петронијевић.

Бранилац генерала Младића, адвокат Бранко Лукић тврди да је политички притисак био одлучујући да се оптужница подигне прије 22 године и да он и даље постоји.

"Уколико би се пресудило по праву, мој клијент није крив, а политички се може свашта очекивати. Мој клијент им говори да су НАТО комисија", рекао је Лукић.

Он је изразио очекивање, да ће генерал Младић бити ослобођен.

"Прво су неки медији одређивали ко су зли момци и тако се стварао терен, а завршни ударац задају судови. Ми смо били први у стратегији контролисаног хаоса који се сада спроводи у Сирији, Ираку...", рекао је Лукић.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=262756


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >