Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве" arrow Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а Штампај Пошаљи
Уторак, 16 мај 2017
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 11:42 | РТРС | СРНА

Бивши припадник параполицијске јединице "Шеве" Неџад Херенда спреман је да добровољно дође у БиХ и свједочи о политичким убиствима ове формације за која су знали тадањши челници бошњачке обавјештајне службе - АИД-а и политички врх, сазнаје "Дневни аваз".

Како наводи овај лист, Херенда, који већ 21 годину живи у Холандији, посједује и држављанство те земље, иако у Амбасади БиХ у Хагу тврде да немају информације о томе.

Иако Холандија не изручује своје држављане, Херенда се не противи изручењу БиХ и буде на располагању правосудним институцијама које су за њим расписале црвену потјерницу Интерпола.
Долазак Херенде могао би да се догоди веома брзо, наводи "Аваз".

Ова информација, која се појавила у Тужилаштву БиХ прије неколико дана, унијела је велики страх међу поједине бошњачке лидере и бивше челнике АИД-а који данима на разне начине и путем одређених медија и званичника дипломатског кора пласирају неистините информације о истрази у предмету "Угљен" и "Леутар", и то како би истрагу одвели у другом правцу, а долазак Херенде у Сарајево учинили немогућим.

Долазак Херенде у БиХ, иако је осумњичен за убиство осам војника ЈНА у сарајевском Великом парку у априлу 1992. године, важан је због истраге у вези са ликвидацијом Неџада Угљена, бившег замјеника челника АИД-а.

Херенда је, сазнаје "Аваз", спреман на сарадњу са Тужилаштвом БиХ у вези са овим питањем.

На околности ликвидације Угљена, Херенда није дао исказ пуну 21 годину, а сада је спреман да проговори и открије све детаље.

Једини услов који Херенда тражи од правосуђа БиХ јесте његова заштита.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=253306


 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >