Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић arrow Свједок: Азра ми је урезала крст на челу
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Свједок: Азра ми је урезала крст на челу Штампај Пошаљи
Петак, 21 април 2017
21/04/2017 |  РТРС | БИРН

У наставку суђења за ратне злочине у Дервенти, свједок Тужилаштва БиХ је изјавио је да му је особа под именом Азра, у априлу 1992. године урезала крст на челу те га је зарезала испод врата.

Чедо Марић је испричао да га је 16. априла 1992. године заробила непозната војска у Дервенти и одведен је заједно са комшијама у Дом ЈНА.

По доласку, појашњава, настала је велика тортура и ударање до бесвјести.

"Ударали су и мене, ногама, рукама, кундацима. Били смо голи до појаса, ципеле скинули. Била је једна жена. Послије сам чуо да је то нека Азра. Ниска, крупна, маскирна униформа. Имала је велики нож. Имала је око 25 до 28 година", испричао је свједок.
Према свједочењу, Азра је тукла све редом и свједока оборила на под, газила га ногама на којима је имала војничке чизме.

"Не знам колико је то трајало, онесвјештен сам био. Урезала ми је крст на челу. Осјетио сам да ми крв иде низ лице. Неко ми је рекао да имам крст на челу... Зарезала ме је испод врата. Остао ми је ожиљак. Сад на челу немам ожиљак", казао је он.

Свједок је додао да је затвореник Благоја Ђураш заклан, али да он то није видио већ је од Милета Кузмановића сазнао да га је заклала Азра.

Тужилаштво БиХ је оптужило Азру Башић да је као припадница Хрватског вијећа обране (ХВО) од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље, учествовала у убиствима, мучењу и наношењу патњи и повреда.

Други свједок Момир Лазић је казао да је 26. априла 1992. године заробљен и одведен у салу Дома ЈНА те је заједно са комшијама постројен поред прозора. Према Лазићу, ударан је и оборен те поновно ударан док није изгубио свијест.

Међу војницима који су ударали, свједок је казао да је била жена, за коју је сазнао да се зове Азра и да је из Ријеке.

"Једни ме ударају с једне стране, а други с друге. Наишла је женска особа, ударила ме је руком. Онда је отишла код Благоја", присјетио се он.

Један војник, према тврдњама свједока, пришао је и клекнуо поред Ђураша, а кад је отишао на десној страни бутине му је био урезан крст.

Тада је, према његовим ријечима, жена пришла Ђурашу те је рекла "да лакше дише".

"Забола је нож, извадила га, окренула се и отишла. Видио сам то. Био сам пар метара од њих. Спустили су нас у подрум, не знам шта је било са његовим тијелом", казао је свједок.

Одбрана је предочила Лазићу исказ из октобра 1992. у којем је рекао да је био онесвјештен, а када је дошао свијести видио је Ђураша како лежи заклан, као и да су му присутни Срби рекли да га је Азра заклала.

Лазић је рекао да је тачно оно што је данас изјавио. Није могао ни препознати све потписе на записнику.

"Сумњам да је ово мој потпис. Први јесте, а други и трећи није", додао је.

Приликом предочавања друге изјаве, Лазић је рекао да није тачно да је војник пришао и заклао Ђураша.

Суђење се наставља 12. маја.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=250391
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >