Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења arrow Настављено суђење за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Настављено суђење за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 18 април 2017
18/04/2017 |  РТРС
На суђењу Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу за силовање малољетне Српкиње 1993. године у сарајевском насељу Велешићи, свједок Тужилаштва БиХ Амел Потуровић рекао је данас пред Судом БиХ да му је жртва лично потврдила да су је оптужени силовали.


Муминовић, Кешмер и Мензиловић оптужени су да су, као припадници такозване Армије БиХ, у мају 1993. силовали и сексуално злостављали малољетницу српске националности, те јој нанијели тешке физичке и психичке повреде.

Потуровић је рекао да познаје жртву - заштићеног свједока "А", јер су одрасли у истом насељу, те да је чуо да је силована у рату 1993. године, јавио је Бирн.

"Прво сам чуо од мајке, а касније и од ње", рекао је свједок, додавши да му је жртва пренијела да су је силовали "Кешмер, Чепо и Попај".

Потуровић је појаснио да је та три лица познавао из виђења, те да су двојица током рата дошла из Вогошће, а један из града.

Он каже да је, према његовим сазнањима, заштићени свједок "А" пријавила силовање, а да је њена мајка говорила шта се њеној кћерки десило.

Потуровић је навео да су 1992. године у зграду грађевинског предузећа "Босна" долазиле избјеглице, те да је заштићени свједок "А" говорила да је силована у тим избјегличким зградама, али да се "не може заклети".

Током унакрсног испитивања, Потуровић је рекао да му је жртва признала да је силована можда у новембру или децембру 1993. године.

Свједок Драган Петровић рекао је да познаје жртву и да је од њене мајке чуо да је силована.

Он је навео да има сазнања да је то пријављено, те да је његов брат Ненад упутио жртву да се обрати некој установи, али да није био присутан приликом подношења пријаве.

Према оптужници, Муминовић је на улици, наоружан пиштољем, пришао дјевојци српске националности, присилно је заробио и одвео у један стамбени објекат, гдје су је оптужени мучили, злостављали и премлаћивали.

Суђење ће бити настављено 16. маја.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=249976

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >