Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Готовина пријављен за злочине у Ливну
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Готовина пријављен за злочине у Ливну Штампај Пошаљи
Четвртак, 13 април 2017
13.04.2017 16:08 | Горан Маунага | Глас Српске

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Хрватског вијећа одбране (ХВО) генерала Анте Готовине због ратних злочина над Србима у Ливну.

Готовина је пријављен због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Портпарол Полицијске управе у Требињу Јована Цвијетић, наводећи иницијале осумњиченог, каже да је он у својству команданта ХВО-а кршио међународно хуманитарно право.

- То се првенствено односи на кршење одредби Женевске конвенције за вријеме рата у БиХ, односно током 1992. године на подручју општине Ливно. Прикупљен је обиман материјал о томе - каже Цвијетићева.

Готовина је био начелник Ливањске бригаде од маја до септембра 1992. године кад су почињени злочини над цивилима српске и бошњачке националности. Српски цивили у Ливну посебно су мучени у јулу и августу 1992. године.

Једна од првих одлука Готовине у мају 1992. године била је да за команданта чете Војне полиције ХВО у Ливну постави Зденка Андабака. Против Андабака, његовог замјеника Муамира Јашаревића и припадника криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а Сеада Велагића у току је судски процес у Суду БиХ. Тужилаштво их терети за затварање, мучење и убиства српских цивила који су 1992. године били заточени у Основној школи "Иван Горан Ковачић". У оптужници је наведено да је ХВО у прољеће и љето 1992. године водио широки и систематски напад против српских становника на ширем подручју Ливна.

Члан Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Требиње Срећко Баричанин каже да треба похвалити рад полиције која је прикупила доказе и поднијела извјештај против Готовине.

- Није тајна шта је рађено на подручју Ливна под командом Готовине. Ту је 1992. године убијено 16, а затворено и мучено око 300 српских цивила. Нема сумње у командну одговорност Готовине за те злочине - каже Баричанин.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да Готовина не може и не смије да прође некажњен, иако је ослобођен кривице у Хашком трибуналу.

- Он је директно или индиректно одговоран по командној одговорности и због учешћа у организовању бомбардовања Требиња и залеђа тог града. На његово ослобађање у Хашком трибуналу не треба гледати као на готову ствар. Ради се о новом предмету и новим доказима - каже Митровић.

Иако су лани постојале назнаке да ће Тужилаштво БиХ покренути истрагу против Готовине због злочина почињених на подручју Ливна, у Тужилаштву су рекли да немају отворену истрагу против њега и да он нема ни статус осумњиченог. У Тужилаштву БиХ јуче нисмо успјели добити изјаву у вези са новом пријавом против Готовине.
Хашки трибунал

Анте Готовина је крајем 2012. године ослобођен у Хашком трибуналу оптужби за злочине у акцији Хрватске војске "Олуја". Жалбено вијеће је укинуло првостепену пресуду којом је био осуђен на 24 године затвора.

У тој акцији погинуло је и нестало готово 2.000 Срба, а протјерано најмање 250.000 становника тадашње Републике Српске Крајине.

Кривична дјела за која је осумњичен Готовина

- ратни злочин против цивилног становништва
- ратни злочин против човјечности


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Gotovina-prijavljen-za-zlocine-u-Livnu/234320.html


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >