Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин arrow Суђење Махмуљину: Припадници Ел муџахедина чинили звјерства и клали заробљенике
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суђење Махмуљину: Припадници Ел муџахедина чинили звјерства и клали заробљенике Штампај Пошаљи
Среда, 12 април 2017
12.04.2017 18:54 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник тзв. Армије БиХ Салих Спахић рекао је данас пред Судом БиХ да су припадници одреда "Ел муџахедин" клали и чинили звјерства над ратним заробљеницима.

У наставку суђења Сакибу Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса, оптуженом да није предузео ништа да спријечи убистава и нечовјечно поступање припадника одреда "Ел муџахедин", односно за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће и Завидовића током 1995. године, Спахић је потврдио да је та јединица учествовала у борбеним дејствима када је "ослобађана Возућа" и да је чуо да је имала ратне заробљенике, али да званичног документа о томе нема.

Спахић је навео да је одред "Ел муџахедин" имао око 50 заробљеника које су одузели од јединице која их је заробила и наводно су их мучили и врло се нехумано понашали према њима, преноси Бирн.

"Клали су заробљенике и чинили звјерства", рекао је Спахић, некадашњи начелник Одјељења аналитике у Трећем корпусу тзв. Армије БиХ.

Он каже да је о томе морао да буде обавијештен помоћник команданта за безбједност Трећег корпуса, јер би у супротном био прескочен систем руковођења и командовања.

"Командант Трећег корпуса је дужан да предузме мјере јер има посљедњу ријеч. Он одлучује коју ће мјеру предузети", рекао је свједок.

Након представљања неколико докумената у којима се спомињу припадници одреда "Ел муџахедин", Спахић је навео да је Служба војне безбједности о тим информацијама била дужна обавијестити команданта Трећег корпуса /Сакиба Махмуљина/.

Он је истакао да се "у неким документима види да је обавијештен командант".

"Када је ријеч о већим безбједносно интересантним догађајима, појавама, мора се обавијестити командант корпуса", рекао је свједок.

Спахић каже да одјељење којим је руководио, као и он лично, нису добили ниједан извјештај од одреда "Ел муџахедин" и да нема званичну усмену или писану информацију да је ратни злочин почињен у рејону Возуће.

Свједок је потврдио да је одред "Ел муџахедин" био у саставку Трећег корпуса.

Наставак суђења заказан је за 19. април.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.


 http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Sudjenje-Mahmuljinu-Pripadnici-El-mudzahedina-cinili-zvjerstva-i-klali-zarobljenike/234286.html

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >