Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Мустафић признао да је са Орићем учествовао у нападу на Кравице
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Мустафић признао да је са Орићем учествовао у нападу на Кравице Штампај Пошаљи
Среда, 15 март 2017
среда, март 15, 2017 |  РТРС/СРНА

Несвакидашње признање у Суду БиХ! Фикрет Мустафић звани Шиптар признао је да је, о Божићу 1993. године, заједно са командантом муслиманске војске у Сребреници Насером Орићем учествовао у нападу на српско село Кравице, када је подсјетимо, убијено 49 српских цивила.


У покушају да свједочи у корист оптужених Орића и Сабахудина Мухића, којима се суди за убиство три српска заробљеника у околини Сребренице и Братунца, Мустафић је признао властито учешће и учешће Орића у другом злочину.

И други свједок одбране Сабахудин Тутунџић, покушавајући да заштити оптужене, није знао или није хтио да одговори у саставу које војне формације је уопште ратовао! Због строгих правила унакрсног испитивања, тужилац Мирослав Јањић задржао је право да овог свједока накнадно директно испита.

Насер Орић и Сабахудин Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 28. марта.

Нападом на Залазје руководио Насер Орић

На суђењу припадницима такозване Армије БиХ за злочине почињене над српским цивилима на подручју Сребренице и Братунца, свједок Тужилаштва БиХ Зора Петровић посвједочила је да је њен муж рањен и заробљен у нападу муслиманске војске на село Залазје 1992. године, којим је руководио Насер Орић, те да његове посмртне остатке до данас није пронашла.

На суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу, оптуженим да су у јуну и јулу 1992. године учествовали у убиствима српских цивила на подручју Сребренице и Братунца, Петровићева је испричала да је од Вељка Васића добила информацију да њен муж рањен и заробљен 12. јула 1992. године.

Васић је, према исказу свједока, био на тавану куће Драгана Ракића у селу Залазје.

– Са Васићем сам причала чим се вратио из Залазја – рекла је Петровићева и додала да јој је он рекао да је нападом на Залазје руководио Насер Орић.

Она је посвједочила да су јој рекли да је њен муж дозивао и молио да га неко спаси, али да нико није могао јер је то подручје било изложено унакрсној ватри, преноси Бирн.

Орић је оптужен заједно са Сабахудином Мухићем за убиство три ратна заробљеника српске националности у селима око Сребренице.

Наставак суђења Арифовићу, Смајловићу и Салиховићу најављен је за 29. март.

Извор: РТРС/СРНАhttp://jadovno.com/mustafic-priznao-da-je-sa-oricem-ucestvovao-u-napadu-na-kravice/#.WMmPcjjiwrhAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >