Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Трибунал одбио да преиспита приговор Младићеве одбране на оптужницу
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Трибунал одбио да преиспита приговор Младићеве одбране на оптужницу Штампај Пошаљи
Субота, 25 фебруар 2017
Бета | 24. фебруар 2017. 15:51 | Вечерње новости
Хашки трибунал одбио је данас да поново размотри већ одбијени приговор одбране Ратка Младића на оптужницу по којој је генералу Младићу судио од пролећа 2012. до децембра прошле године

Хашки трибунал одбио је данас да поново размотри већ одбијени приговор одбране Ратка Младића на оптужницу по којој је генералу Младићу судио од пролећа 2012. до децембра прошле године.

Расправно веће одбило је и да дозволи Младићевој одбрани да на ту одлуку уложи жалбу.

У приговору на оптужницу, Младићеви браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић тврдили су у октобру прошле године да је 106 инцидената у опужници наведено "нејасно" у погледу "временског периода" у којем су се догодили, "броја жртава", "локација" и "идентитета починилаца".

Нејасно одређена попришта злочина наведених у оптужници онемогућила су, по одбрани, оптуженом да утврди "да ли су наведени злочини почињени у подручјима у којима су оперисале јединице биле под његовом ефективном контролом", као и да ли се то догодило "у борбеном окружењу или за време легитимне војне операције".

Младићеви браниоци тврдили су и да је "оптужница пропустила да у довољној мери идентификује починиоце" злочина.

Одбрана је тада тражила од расправног већа да наведене аспекте оптужнице прогласи "мањкавим" и да их не разматра при доношењу пресуде генералу Младићу.

Тај приговор судије су одбациле у новембру прошле године, уз образложење да није поднет на време, већ "готово пет година после" подизања важећег оптужног акта против генерала Младића.

Мањкавости у оптужници, на које је у свом приговору указала Младићева одбрана, "односе се искључиво на анализу језика оптужнице", а браниоци су приговор на то морали уложити пре почетка суђења, назначило је расправно веће председавајућег Алфонса Орија.

Младићева одбрана је, потом, од судија затражила да преиспитају своју одлуку или да јој одобре да уложи жалбу, али је расправно веће оба захтева данас одбило.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (74) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце.

У завршној речи, децембра прошле године, хашки тужиоци затражили су да суд генерала Младића прогласи кривим по свим тачкама оптужнице и осуди на казну доживотног затвора.

Одбрана је тврдила да тужиоци током суђења нису доказали кривицу оптуженог и затражила је да Младић буде ослобођен.

Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он, после 16 година бекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Тужилаштво је извођење доказа против Младића завршило у фебруару 2014. Доказни поступак одбране трајао је од маја 2014. до 16. августа ове године.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:651732-Tribunal-odbio-da-preispita-prigovor-Mladiceve-odbrane-na-optuznicu




AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >