Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић arrow Суђење Орићу: Свједок препознао судију Илића током повлачења из Залазја
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Суђење Орићу: Свједок препознао судију Илића током повлачења из Залазја Штампај Пошаљи
Уторак, 07 фебруар 2017
07/02/2017 | 13:23 | РТРС | СРНА

Свједок одбране Суљо Хасановић рекао је данас на суђењу оптуженима за злочине над Србима на подручју Сребренице Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу да је међу српским војницима који су се 12. јула 1992. године повлачили из села Залазје у правцу Саса, препознао судију Слободана Илића, са којим је прије избијања ратних сукоба био у добрим односима.


Хасановић је, у наставку суђења команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Орићу и припаднику те војске Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, објаснио да је као командир јединице Територијалне одбране из села Сућеска, током акције на село Залазје, од надређеног Зулфе Турсуновића, добио задатак да спријечи српске снаге да добију појачање из Саса.

- Дошло је до размјене ватре која је кратко трајала. За то вријеме погинуо је један мој борац, а нико од српских војника. Од нас су били удаљени око 50 метара и међу српским борцима видио сам Слободана Илића којег сам од раније добро познавао. На себи је имао војну униформу и није имао браду и бркове - навео је Хасановић.

Други свједок, Салко Турсуновић, који током рата није био у Сребреници, рекао је да је са својим оцем Зулфом Турсуновићем често причао о акцији у Залазју.

- Рекао ми је да је то била значајна кота и за Србе и за Бошњаке, те да се морала заузети због сталног гранатирања Срба из тог правца. Он је познавао терен и тражио је да иде у Ажлицу да Србима пресијече терен - навео је Турсуновић.

Он је рекао да му је отац испричао да је до размјене ватре дошло тек у поподневним часовима, "када је група четника, која је бјежала, на њих `ударила`".

Свједок је рекао да му отац никада није рекао да је испуцао рафал у Илића, већ да је "он погинуо у размјени ватре у којој се не зна ко је кога убио".

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 28. фебруара.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=241408
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >