Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје arrow Укинут притвор осумњиченима за злочине над Србима у Орашју
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укинут притвор осумњиченима за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 30 новембар 2016
САРАЈЕВО, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ укинуо је данас притвор и одредио мјере забране за девет лица осумњичених да су на подручју Орашја починили кривична дјела злочин против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника српске националности.

Притвор је укинут Ђури Матузовићу, Иви и Тади Оршолићу, Марку Доминиковићу, Јоси Недићу, Марку Блажановићу, Мати и Анти Живковићу и Стјепи Ђурићу.

Одређеним мјерама осумњиченима је забрањено напуштање мјеста боравишта и путовања.

Забрана се односи и на састајања са одређеним особама - међусобно контактирање на било који начин, те контактирање са саизвршиоцима, свједоцима Тужилаштва БиХ, као и приближавање тим лицима на удаљености од 100 метара, саопштено је из Суда БиХ.

Осумњиченима је забрањено и контактирање са свим представницима медија у вези са околностима које су у вези са кривичним поступком.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости мјера забране вршиће се свака два мјесеца.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити притвор.

Они су осумњичени да су починили кривична дјела злочин против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника.

Осумњичени се терете да су као припадници структура ХВО у Орашју починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности са подручја Орашја и околних мјеста од априла 1992. до јула 1993. године.



http://www.srna.rs/novosti/454299/ukinut-pritvor-osumnjicenima-za-zlocine-nad-srbima-u-orasju-.htm





AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >