Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Реаговања arrow Зашто је закључен доказни поступак одбране генерала Младића?
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Зашто је закључен доказни поступак одбране генерала Младића? Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 август 2016
17.08.2016 21:17 | РТРС

Бањалука - Да Суд за бившу Југославију у Хагу, правичност и легалитет тумачи селективно - потврђује и изненадна одлука судског вијећа, да након свједочења руског пуковника Андреја Демуренка о Маркалама, изненада оконча доказни поступак Одбране генерала Ратка Младића.

Подсјећамо, Демуренко који је у то вријеме био начелник штаба УНПРОФОР-а у Сарајеву и учествовао у истрази о експлозији, посвједочио је да "Маркале" нису биле погођене минобацачком гранатом, истовремено оптужујући команду и већину припадника УНПРОФОРА у Сарајеву за "пристрасност у корист муслимана". За тим одбране и породицу Младић, јучерашњи поступак суда је правно насиље над одбраном генерала Младића.

На почетку судског процеса пред Хашким трибуналом, тим одбране генерала Младића, од оптуженог је добио задатак да докаже истину. Ма каква она била – подсјећа адвокат Бранко Лукић. Да сви немају право на правично суђење, пред овим судом, потврдила је јучерашња одлука судског вијећа.


- Цијела моја активност, сва моја долажења пред суд да свједочим посљедњих неколико година немају никаквог смила. Зашто се нису слушали моји аргументи него се само рекло "Ви нисте у праву". То само показује да сте пристрасни - каже Демуренко.

Послије свједочења руског пуковника, који је био високо позициониран официр УНПРОФОР-а, а прије исказа још два кључна свједока одбране у вези са Маркалама и Сребреницом – крај. Судско вијеће изненада је одлучило да закључи доказни поступак одбране. Тим одбране, незадовољан одлуком, тражио је дозволу да изјави жалбу.

- Проблем у Трибуналу је што ми, да бисмо се жалили на одлуку Суда, морамо да тражимо од истог судског вијећа које је донијело одлуку да нам одобри жалбу. Тако да, отприлике, ако нам се сад одбије извођење доказа ми губимо могућност да их уопште изведемо - каже Бранко Лукић, адвокат у тиму одбране генерала Младића.

Пуковник Демуренко свједочењем, потпуно је оповргао наводе оптужнице која терети генерала Младића да је Војска Републике Српске испалила минобацачку гранату која је, у августу 1995. године, испред сарајевске пијаце Маркале убила и ранила десетине грађана Сарајева. За породицу Младић, кредибилитет овог суђења толико је нарушен да више није легалан правни поступак, већ правно насиље.

- Поготово је скандалозна одлука са се тражи од одбране изјашњење на висину казне, уколико би се он /Ратко Младић/ прогласио кривим. Значи, они га већ, на неки начин, проглашавају кривим иако поступак још није завршен - каже Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

Да ли због експедитивности или због другачије истине о рату у БиХ, од оне коју свијет жели и треба да чује, разлози за судску одлуку за одбрану непознати. 3. октобар је рок за излагање завршног поднеска, до када је одбрана и требалo да изведе све доказе.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Zasto-je-zakljucen-dokazni-postupak-odbrane-generala-Mladica/215759.html






AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >