Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa... arrow Неће бити предложен притвор осумњиченом за злочине у сарајевском Великом парку
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Неће бити предложен притвор осумњиченом за злочине у сарајевском Великом парку Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 јул 2016
 САРАЈЕВО, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ неће предлагати притвор за лице чији су иницијали М.Ч. које је ухапшено на подручју Мостара због ратног злочина почињеног над припадницима ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

У Тужилаштву БиХ нису могли да наведу разлог због којег се неће предлагати притвор, али је истакнуто да се настављају активности на расвјетљавању овог ратног злочина.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили су М.Ч. јуче поступајући према наредби Тужилаштва БиХ.

Из Сипе је раније саопштено да се М.Ч. сумњичи да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника у вези са кривичним дјелом лична кривична одговорност и сапочиниоци у Великом парку, када је убијено осам припадника резервног састава ЈНА.

Ухапшени је приведен у службене просторије Сипе, гдје је над њим извршена криминалистичка обрада, а потом је предат Тужилаштву БиХ на даље поступање, наводи се у саопштењу.

Центар јавне безбједности Источно Сарајево поднио је у мају 2005. године пријаву против 13 лица осумњичених за убиство осам припадника ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

У пријави се за овај злочин, између осталих, терете бивши министар одбране БиХ Јерко Доко, командант Tериторијалне одбране БиХ Хасан Ефендић, командант Специјалне јединице МУП-а БиХ Драган Викић, командант Војне полиције такозване Армије БиХ Керим Лучаревић, начелник Станице јавне безбедности Нови Град Малик Кривић и један од команданата Специјалне јединице такозване Армије БиХ под командом Јусуфа Јуке Празине, покојни Давор Матић Жмира.

У Великом парку у центру Сарајева 22. априла 1992. године, наочиглед бројних пролазника, стријељано је осам припадника ЈНА.

На тај дан, педесетак метара од зграде Предсједништва БиХ и у непосредној близини Дома полиције, злочиначки су убијени заробљени резервисти ЈНА Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић.

О овом случају вођено је више истрага, међу којима су оне Кантоналног тужилаштва Сарајево и Хашког суда. У Хагу је саслушано више свједока, а један од најважнијих био је бивши припадник АИД-а Един Гараплија који је тврдио да је војнике ЈНА ликвидирао Неџад Херенда, припадник јединице "Шеве".


 http://www.srna.rs/novosti/417179/nece-biti-predlozen-pritvor-osumnjicenom-za-zlocine-u-velikom-parku-.htm




AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >