Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сведочанства arrow Караџић ексклузивно за "Вести" (2): НАТО је покушао да ме ликвидира
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Караџић ексклузивно за "Вести" (2): НАТО је покушао да ме ликвидира Штампај Пошаљи
Недеља, 29 мај 2016
Субота 28.05.2016 | Ђ. Баровић - Вести
Хашко тужилаштво подигло је оптужницу против првог председника РС др Радована Караџића 1995. године, а од следеће године до 2008. постао је неухватљив за бројне полиције, тајне службе, ловце на уцењене главе...

У ексклузивном интервјуу за "Вести", првом иступу у медијима пошто је првостепено пресуђен на 40 година затвора, Караџић открива да је, кад је схватио да је изигран споразум који је имао са Ричардом Холбруком, био спреман да се преда Хашком трибуналу, али да је НАТО тада одлучио да га ликвидира као "непожељног сведока".

Инсистирате на договору који сте имали са Холбруком. Како је могуће да тај "папир" не постоји?

- Већ и врапци знају да је постојао споразум, али, како рече покојни председник Слободан Милошевић, велике силе не стављају све на папир. Ако им се не верује, онда нису велике силе. Верујем, и имам индиција да је Холбрук покушао да оствари свој део споразума, али да му није успело. Можда више није био толико моћан. Али, кад је то схватио, појачао је оштру реторику против мене. НАТО је покушао да ме ликвидира да не бих дошао у Хаг јер сам био спреман да дођем кад је Холбрук изневерио. Доказе имамо и од саме Карле дел Понте, пуштали смо их у судници. Питам се који ће им председник сад веровати у разне понуде и погодбе.

Дуго година сте се скривали. Можете ли открити како се тај живот одвијао, да ли сте увек били "др Дабић" или сте имали и друге идентитете?

- Није било много тих идентитета, али је било случајних и несвесних двојника, који су ионако личили на мене, што бих ја појачавао куповином исте капе, или јакне, тако да ако нас не виде истовремено, сигурно нас замене. И телефоне и компјутере сам куповао половне, пуне туђих садржаја, тако да ми се није могло ући у траг. Али, вама нећу рећи више, осим ако не кренете да се кријете од неправде.

Задовољан због Шешеља

Да ли ослобађајућа првостепена пресуда Шешељу буди оптимизам и зашто?

- Поред личног задовољства, које код мене изазива сваки повратак живог Србина, а вала и Хрвата, из Хага, за господина Шешеља је то задовољство и веће. Његов боравак овде је, такође, једна невиђена срамота наше савремености. Професор универзитета, велики правник, опозициони политичар без икакве извршне моћи, па заточен 12 година. То је оно кад Јустицију претворе у кол-герлу, да моћницима обавља прљаве послове, да им мало причува Шешеља, да не смета. Неке ствари се никад не раде, а ако се раде, биће велико зло.

Можете ли открити како вам је полазило за руком да нико не зна где сте?

- Једноставно: ко је знао ко сам, није знао где сам, а ко је знао где сам, није знао ко сам. Пошто су људи радознали, понудим им неки прихватљив идентитет, и они су задовољни, не испитују више. Било је такође важно применити минималне мере, али ни речи више о томе.

Да ли сте током скривања имали било какве контакте са званичницима Србије или Републике Српске?

- Никад ни са једним званичником ни Србије, ни Црне Горе, ни Босне, тј. Републике Српске. Не зато што сам се плашио издаје, јер издаја постоји само кад ти неко нешто обећа, а ја нисам тражио обећања. Нисам хтео да их доводим у тешкоће и отежавам им положај.

Да ли је било понуда да се добровољно предате Хагу?

- Понуда није било, нити бих ја нешто прихватио у замену за долазак пред суд. То би морало бити нешто крупно што би требало да прихватим, а нисам хтео да тргујем. Било је посредних преговора са члановима моје породице, понекад можда и од неовлашћених посредника, али се никоме није могло веровати након што смо обавештени од Карле дел Понте да НАТО трага за мном ради ликвидације.

У Србији на помену брату?!

Караџић би могао да се ускоро нађе у Србији, на 40-дневном парастосу рођеном брату Ивану. Његов правни саветник, адвокат Горан Петронијевић каже за "Вести" да је према информацијама које он има, Влада Србије дала потребне гаранције да би Караџић посетио гроб брата, и да сада све зависи од Трибунала.

- Уколико одлучи позитивно, он ће таксативно набројати све захтеве које власти у Србији треба да испуне и то је сва прича. Међутим, медији у Босни су очигледно помешали овај захтев са захтевом да буде привремено на слободи до изрицања коначне пресуде, што је сасвим друга ствар - објашњава Петронијевић.http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/574817/Karadzic-ekskluzivno-za-Vesti-2-NATO-je-pokusao-da-me-likvidira


Караџић ексклузивно за "Вести" (1): Судбину ми кроје ратни хушкачи

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >