Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал arrow Комеморација поводом смрти академика Милорада Екмечића: Вјечито у сјећању српског народа
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Комеморација поводом смрти академика Милорада Екмечића: Вјечито у сјећању српског народа Штампај Пошаљи
Среда, 02 септембар 2015
БЕОГРАД, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Скупштини града Београда одржана је комеморација поводом смрти академика Милорада Екмечића, једног од највећих српских историчара овог времена, који ће вјечно остати у сјећању српског народа и у историји стварања Републике Српске.

Комеморација је одржана у присуству породице, министра науке и технологије Републике Српске Јасмина Комића, директора Представништва Републике Српске у Београду Млађена Цицовића, директора Секретаријата за вјере Српске Драгана Давидовића, амбасадора Србије у Русији Славенка Терзића.

Присуствовали су и представник градске власти Београда Андреја Младеновић, академици, међу којима Матија Бећковић и Слободан Реметић, директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац, предсједник Асоцијације избјегличких удружења у Србији Милојко Будимир, као и пријатељи и његови поштоваоци.

Говорећи о лику и дјелу Екмечића, министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је да је смрт академика велики губитак за све, његову породицу, родбину, а посебно за српски народ.

"Дубоко смо свјесни да се са овог свијета одлази Божјом вољом, али не можемо отклонити бол и тугу јер се данас опраштамо од једног од најбољих Срба. Био је један од највећих историчара овог времена и важан свједок српске историје", рекао је Комић.

Наводећи да је Екмечић био члан готово свих академија наука од Србије, до Црне Горе, БиХ и Републике Српске, Комић је додао да је Екмечић био добитник више награда, међу којима је одликован и од предсједника Републике Српске Орденом части са златним зрацима, а од српског патријарха Орденом Светог Саве првог степена.

Он је подсјетио да је Екмечић био српски историчар који се посебно бавио историјом српског народа, истакавши и да је био аутор више књига и дао неизмјеран допринос раду Сената Академије наука и умјетности Републике Српске, чије су одлуке биле јасан путоказ за доношење стратешких наицоналних одлука Српске.

Напомињући да су у Пребиловцима страдали многи од његових Екмечића, Комић је додао да је академик Екмечић био борац за истину и правду, који је био потребан Републици Српској, те да је волио српски народ.

"Нећемо никад заборавити Милорада Екмечића, великог човјека, који је својим радом и дјелом оставио неизбрисив траг у јавности Републике Српске и чији одлазак представља велики губитак за српски народ и српску науку, образовање и културу, који је био патриота", рекао је Комић.

Он је изразио захвалност и поштовање личности Екмечића, његовом дјелу, стварању, изградњи и афирмацији Републике Српске, наводећи да ће то остати у духовним, моралним темељима и вриједностима цијелог српског народа.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић истакао је да је Екмечић био горостас историјске науке и да је спојио у себи врлине свог народа, с којим је дијелио и голготу "од Пребиловаца до сарајевског тамничења".

Његов пријатељ Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник недељника "Печат", истакао је да је Екмечић био и остао национални ауторитет, који се уважава, слуша и воли, док је историчар Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду истакао да је сликао историју пуну непријатних истина и да се никоме није улагивао, те да остаје да му се подигне споменик људског памћења, као што је обећао пребиловачкој дјеци.

Изасланик Његовог пресвештенства владике захумско-херцеговачког Григорија, отац Радивоје Круљ пренио је благослов епископа и подсјетио да је Бог хтио да дијете Милорад преживи у Пребиловцима и да кроз њега и његова дјела сам Господ говори и свједочи на путу "Од клања до орања".

Академик Милорад Екмечић преминуо је 29. августа у Београду у 88. години, а биће сахрањен на београдском Новом гробљу у Алеји заслужних грађана.


 
 
 http://www.srna.rs/novosti/333124/ekmecic-ce-ostati-vjecno-u-sjecanju-srpskog-naroda-.htm

 
 
 
 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >