Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Харланд: Турска и Иран наоружавали муслимане Штампај Пошаљи
Уторак, 17 јул 2012
Е. Р. | 16. јул 2012. 11:20 > 19:52  

Дејвид Харланд завршио сведочење у Хашком трибуналу у процесу против генерала Ратка Младића
 
ДА су муслиманске земље снабдевале муслимане у БиХ оружјем упркос ембаргу, Унпрофор је знао, али то није могао да спречи пошто за тако нешто није имао мандант. То је изјавио у Хашком трибуналу Дејвид Харланд, завршавајући своје сведочење на суђењу ратном команданту ВРС Ратку Младићу.

- Иран, Турска и још неке земље снабдевале су оружјем муслимане у БиХ - рекао је Харланд, који је током рата био официр Унпрофора за цивилна питања и политички саветник.

- Иран је достављао оружје преко Хрватске, што су знале САД и друге земље. Оно је прелазило кроз Хрватску уз одређени данак.


Детаљније...
 
Младићева одбрана ће испитати Дражена Ердемовића Штампај Пошаљи
Петак, 13 јул 2012
Тема дана | 12. јул 2012. | 20:25

Извор: Правда

Сребреница документБЕОГРАД – Дражен Ердемовић, једини сведок који је учесник ратних догађања у Сребреници, мораће да се појави пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу на суђењу Ратку Младићу када ће бити подвргнут унакрсном испитивању – каже извор „Правде“ близак тимовима који бране Караџића и Младића. Овај заштићени сведок још једном ће да сведочи о злочину који је починио на фарми Пилице.

Ердемовић је у претходним сведочењима давао изјаве које су га компромитовале као сведока.
Наиме, Ердемовића је одбрана Радована Караџића испитала и „потпуно га сатерала у ћошак“.

- Био је изложен унакрсном испитивању и за све што само га питали говорио је не сећам се, не сећам се – каже наш извор и додаје:
 
 
Детаљније...
 
Младић није контролисао француске плаћенике у ВРС Штампај Пошаљи
Петак, 13 јул 2012
10. јул 2012. | 20:10

Д. Башовић


ХАГ – Ратко Младић је био самоуверен, ратоборан и у потпуности је држао под контролом војску – изјавио је данас пред Хашким трибуналом сведок тужилаштва Дејвид Харланд, који је био службеник за цивилна питања и политички саветник УНПРОФОР-а од јуна 1993. године до краја рата. Харланд, који је био сведок и у поступцима против Слободана Милошевића и Радована Караџића, сутра ће наставити сведочење.

Међутим, извор „Правде“ тврди да командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић није у потпуности држао под контролом српску војску и у њеним редовима било је људи који су радили по налозима страних обавештајних служби.
 
Наш извор, сведок догађаја у Сребреници, каже да је у Војсци Републике Српске деловао Десети диверзантски одред, унутар кога је била група људи који су радили по налозима француске обавештајне службе ДГСТ.
 
 
Детаљније...
 
Дејвид Харланд: Муслиманска влада спречила евакуацију цивила из Сребренице Штампај Пошаљи
Среда, 11 јул 2012
среда, 11. јул 2012.

Муслиманска влада је 1993. године спречила евакуацију цивила из Сребренице, коју је Унпрофор предложио, изјавио је данас бивши службеник за цивилна питања и политички саветник Унпрофора Дејвид Харланд на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом. Харланд је рекао да у архивама Унпрофора постоји документ који показује да је Унпрофор у пролеће 1993. године предложио евакуацију цивила из Сребренице, која је чак била почела, али да ју је влада БиХ зауставила.


И тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић потврдио ми је да је та иницијатива спречена, казао је сведок тужилаштва током унакрсног испитивања Младићевог саветника одбране Бранка Лукића.

Харланд је признао да је у демилитаризованим зонама Сребреници и Жепи било оружја и војске, као и да је Унпрофор био обавештен о нападима муслиманских снага у том подручју, али докази о убијању Срба били су, како је рекао, веома ограничени.
 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 31 32 33 Следећа страна > Крај >>

Резултати 125 - 128 од 131