Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Адвокат Бранко Лукић: није било геноцида у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 20 јул 2012
Григориј Соколов, Олга Журављова
   
19.07.2012, 18:57

   
Адвокат Ратка Младића Бранко Лукић изнео је за Глас Русије детаље данашњег суђења и здравствено стање генерала Младића.

Генерал Младић здравствено је мало боље, него у прошли четвртак. Али он је мало лоше него у прошлу среду. Значи, стање му је стабилно, али му је мало нарушено здравље од прошлог четвртка.

Што се тиче самог суђења, данас је тужилац извео једног заштићеног сведока, који је сведочио о дешавањима и убиствима на једној локацији у околини Сребренице. То се зове Брањево. Тужилац од почетка тврди да је на тој локацији убијено 1200 људи. А његов данашњи сведок тврди да је на тој локацији максимално убијено 350 људи.


Детаљније...
 
Кристине Шмиц: У болници у Сребреници било наоружаних рањеника Штампај Пошаљи
Среда, 18 јул 2012
уторак, 17. јул 2012.

ХАГ – Кристине Шмиц, медицинска сестра која је 1995. године радила у Сребреници за Лекаре без граница (МСФ), изјавила је данас у Хашком трибуналу да је то подручје гранатирано од 6. до 10. јула 1995, да је болница била „пуна рањеника” и да су неки од њих били наоружани.

У наставку суђења бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, Шмиц, која је у Сребреницу стигла 24. јуна 1995, казала је да је у болници било између 50 и 60 пацијената, углавном млађих мушкараца, али и жена и деце.

Шмиц је рекла да је у болници било наоружаних рањеника и да је од њих тражила да оду, из страха да би болница могла да постане мета напада, али да су они то одбили.

Становништво Сребренице је, према њеним речима, 11. јула кренуло ка бази холандског батаљона у Поточарима, а евакуисана је и болница.

Детаљније...
 
Бранко Лукић. Суђење тече. У коју страну? Штампај Пошаљи
Среда, 18 јул 2012
Јована Вукотић, Олга Журављева
   
17.07.2012, 19:39

Адвокат Ратка Младића Бранко Лукић изнео је за Глас Русије детаље данашњег суђења и здравствено стање генерала Младића.


Тужилаштво је данас извело као сведока медицинску сестру – Кристину Шмит, која је провела једно одређено време, тачније 26 дана, у пролеће и лето у Сребреници, радећи као припадник „Лекара без граница“. Изнела је једно врло ограничено сведочење, што је и нормално за некога ко је једно тако кратко време тамо био. Посебно би требало имати у виду да је све податке које је госпођа Шмит понудила судском већу, она заправо чула од других и врло мало је непосредних сазнања она сама имала. Тако да је став одрбране да тужилаштво овог сведока, по нама, није морало ни да изведе, јер мислимо да кроз сведочење госпође Шмит нису ништа доказали.

Здравествено стање генерала Ратка Младића сада се стабилизовало, мада повод за бојазни постоје још увек, наставља Бранко Лукић. Међутим, сматрамо да још увек није онако добро, као што је било макар прошле среде. Ми смо синоћ тражили једним поднеском који је заштићене природе, па не могу да говорим о садржини, али оно што можемо да кажемо је да смо већ тражили и формално да се скрати како број радних дана у седмици, тако и број радних сати у току једног радног дана. Наравно, ова тура суђења до краја ове седмице ће тећи по старом распореду, а надамо се да ће судско веће имати разумевања и да ћемо 20.августа, када се настави суђење имати нови распоред који ће бити у складу са здравственим стањем герала Младића.
 
 
Детаљније...
 
Харланд: Турска и Иран наоружавали муслимане Штампај Пошаљи
Уторак, 17 јул 2012
Е. Р. | 16. јул 2012. 11:20 > 19:52  

Дејвид Харланд завршио сведочење у Хашком трибуналу у процесу против генерала Ратка Младића
 
ДА су муслиманске земље снабдевале муслимане у БиХ оружјем упркос ембаргу, Унпрофор је знао, али то није могао да спречи пошто за тако нешто није имао мандант. То је изјавио у Хашком трибуналу Дејвид Харланд, завршавајући своје сведочење на суђењу ратном команданту ВРС Ратку Младићу.

- Иран, Турска и још неке земље снабдевале су оружјем муслимане у БиХ - рекао је Харланд, који је током рата био официр Унпрофора за цивилна питања и политички саветник.

- Иран је достављао оружје преко Хрватске, што су знале САД и друге земље. Оно је прелазило кроз Хрватску уз одређени данак.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 31 32 33 34 Следећа страна > Крај >>

Резултати 125 - 128 од 134