Институт за истраживање српских страдања у XX веку

НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Оружана дејства и упади оружаних формација Р. Хрватске на територију СФРЈ и БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 19 мај 2009
Индекс чланака
Оружана дејства и упади оружаних формација Р. Хрватске на територију СФРЈ и БиХ
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
 
Миливоје Иванишевић

Оружана дејства и упади
оружаних формација Р. Хрватске
на територију СФРЈ и БиХ

 

  Реч је о збивањима до којих је дошло пре него што је Р БиХ добила међународно признање. (Другим речима то су акти агресије на СФРЈ која у свом саставу има и Р БиХ.)

Срби Босне и Херцеговине су, пре него што је дошло до свеопштег унутрашњег сукоба у самој Републици, у више наврата били жртве агресије и злочина оружаних састава који су се на ове просторе инфлитрирали из суседне Републике Хрватске. У вечини случајева реч је о оружаним активностима удружених муслиманско-хрватских војних, полицијских и паравојних формација.

Артиљеријска дејства и упади терористичко-диверзантских наоружаних група са територије Републике Хрватске на територију БиХ, посебно онај део који је настањен претежно српским становништвом, била је веома учестала пракса у другој половини 1991. године.

 

Да подсетимо на неке конкретне случајеве српских страдања услед наведених дејстава.

 Босанска Костајница 25. августа 1991. нападнута минобацачким пројектилима са хрватске територије (околина Хрватске Костајнице) и том приликом овом насељу нанета знатна материјална штета. Срећом људских жртава није било.

 Бос. Дубица, 13. септембара 1991. у току жестоког гранатирања са хрватске територије погинула Анка (Симо) Зец, рођ. 1934. Покојна Анка Зец је, вероватно, и прва српска жртва последњег рата у БиХ. Приликом гранатирања повређено више лица и нанета знатна материјална штета на јавним и приватним објектима. Од тада су ова општина и сам град изложени перманентним артиљерским и минобацачким дејствима са хрватске стране.

 Бос. Брод, 15. и 16. септембра 1991. године у више наврата из Републике Хрватске гранатирани су атари и насељени део више српских села данашње општине Српски Брод, а понајжешће села Лијешће, Винска, Мала Брусница и оба Клакара (Доњи и Горњи). У тим нападима је, другог дана гранатирања, у раним јутарњим часовима 16. септембра 1991. год. убијен Војислав Горановић, технички директор предузећа "Грамат" у Клакару.

Дваседест другог септембра 1991. хрватске оружане формације разарају мост који спаја две Дубице (Хрватску и Босанску). Истог дана гранатирају Бос. Дубицу и том приликом погађају трафо-станицу, болницу, школу и више стамбених објеката. Срећом људских жртава приликом овог напада није било, али је граду нанета огромна материјална штета

 Ватри хрватске артиљерије изложена су српска села и готово свих посавских општина. Поред српских села хрватске оружане снаге за мету својих активности узимају јавне објекте, поготово мостове и стубове далековода. У Бос. Шамцу 27. новембра 1991. минирају железнички мост и обустављају саобрачај преко моста. Наредног дана, 28. новембра 1991. диверзанти минирају и дижу у ваздух стуб електричног далековода на локацији Лугови. Исто се догађа 23. децембра 1991. када је разорен стуб бр. 182 истог далековода и 26. децембра када је разорен стуб далековода на потезу Тузла-Ђаково у општини Шамац.

 Артиљеским дејствима из Хрватске изложена су многа места и у општини Бос. Градишка.

 


 
< Претходни   Следећи >