Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

На списку 18.500 бошњачких злочинаца Штампај Пошаљи
Петак, 13 јул 2018
Иванишевићев списак бошњачких злочинаца у Подрињу садржи између 2.500 и 3.000 имена, а има податке и за Сарајево и остале локације у БиХ. Списак садржи име, презиме, локацију злочина и друге податке

БЕОГРАД, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку историчар Миливоје Иванишевић има списак од 18.500 бошњачких злочинаца, од којих је трећина евидентирана у Сарајеву.

Он за Срну објашњава да је количина доступних извора огромна, те да су за идентификацију добродошла бошњачка рјешења о одликовањима, која је добио из Хашког трибунала, односно тужилаштва.

"То је лепа документација, где они кажу за шта је неко одликован и тамо наводе датуме и места његовог деловања. Када добијемо те датуме и та места, видимо који су људи убијени тог датума у том месту. Њихова решења о одликовањима, о наградама - то су најбољи извори информација, као и изјаве наших логораша", прецизира Иванишевић.

Он наглашава да његов списак садржи имена од идејних вођа које су завадиле народ, политичара, до команданата јединица и већих војних формација.

"Сврстани су у пет категорија, а посљедња су - пљачкаши", напомиње Иванишевић, наводећи да су прве информације о томе предате у УН још 1994. године.

Иванишевићев списак бошњачких злочинаца у Подрињу садржи између 2.500 и 3.000 имена, а има податке и за Сарајево и остале локације у БиХ. Списак садржи име, презиме, локацију злочина и друге податке.

"Имамо изворе, документацију, а најпоузданија документација је о командантима логора и исљедницима, који су чинили злочине у логорима. Ови остали су препознати. То су људи који се знају из основних школа и предузећа. Неко по гласу препозна свог комшију, каже - знам да ми је кућу палио тај и тај, да ми је пуцао у мајку и убио је тај и тај", наводи Иванишевић, чији списак бошњачких злочинаца садржи не само име и презиме, него и опис жртве, гдје је почињен злочин и вријеме тог догађаја.

Када је ријеч о списку од 22.000 Срба који је предсједник "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу, Иванишевић је навео да Срби немају организацију мајки Сребренице, јер су "српске мајке побијене, од синова ових
/бошњачких/ `Мајки Сребренице`".

"Типично је то да изађу са великим бројем и да тиме заташкају и одгоде разговор о стварним фактима и чињеницама. Велике бројке су бесмислице, ту су само да нико не би сазнао елементарну чињеницу да они нису имали цивилних жртава", каже Иванишевић.

Он оцјењује да је списак од 22.000 Срба "бесмислица и изум полуписмених и полуобразованих, који се неодговорно фрљају разним подацима, крупним стварима, ријечима или великим бројевима".

"Тим неистинама никад неће доћи крај. То су типично медијске опасне игре", наводи Иванишевић за Срну.

Коментаришући изјаву њемачког истражиоца Клауса Зорна да "ниједан починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој не треба да се осјећа сигурно", Иванишевић наводи да је поређење Срба са њемачким нацистима још једна од бројних бесмислица.


Разговарала: Весна ШУРБАТhttp://www.srna.rs/novosti/610103/na-spisku-18500-bosnjackih-zlocinaca.htm
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >