Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow У БиХ се вратио 41 џихадиста
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

У БиХ се вратио 41 џихадиста Штампај Пошаљи
Петак, 22 јун 2018
22/06/2018 | РТРС | СРНА

Најмање 41 држављанин БиХ се прошле године вратио из Сирије, након учешћа у сукобима у тој земљи, наводи се у најновијем извјештају Европола.

У извјештају се истиче да се вјерује да је 300 лица из БиХ отишло у Сирију и Ирак. "Процјењује се да се у периоду до 31. децембра прошле године 107 држављана БиХ и даље налазило у Сирији, међу којима 61 мушкарац и 46 жена. Сматра се да се њих 41 вратило у БиХ, а да је 71 лице погинуло", пише у извјештају.

Из Европола напомињу да је током 2017. године забиљежен само један случај да је лице из БиХ спријечено да отпутује у земље у којима су у току оружани сукоби, пише Балкан инсајт.

У саопштењу се истиче да у БиХ има мало извјештаја у којим се указује да екстрмистичке групе склоне насиљу имају организовану мрежу и систематску структуру.

Када је ријеч о Србији, изјештај Европола показује пад активности џихадиста на Косову и Метохији на пољу терористичке пропаганде, као и то да нису регистровани случајеви пружања финансијске или логистичке подршке терористима.

На подручју уже Србије "током прошле године пријављене су пропагандне активности, с циљем радикализовања и регрутовања нових чланова терористичких организација", наводи се у извјештају.

Из Европола наводе да је у Црној Гори пријављено присуство неколико радикалних група, укључујући џихадисте, као и тафкире /отпаднике од вјере/.


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=302097AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >