Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Посмртни остаци сарајевских Срба укопани по муслиманским обичајима Штампај Пошаљи
Недеља, 06 мај 2018
Д. Станишић | 06.05.2018 | Политика

У Удружењу несталих сарајевско-романијске регије сматрају да је то показатељ односа према српским жртвама у граду у коме тог народа због злочина више и нема

Сарајево –Недавно је председник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио да Институт за нестала лица БиХ одмах узме узорке 365 посмртних остатака Срба укопаних на судској парцели у градском гробљу у Високом. Реч је о неидентификованим посмртним остацима особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева који су крајем прошле године довезени у Високо и, без знања јавности и породица несталих, укопани на 163 гробна места.

„Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су с муслиманским верским обележјима”, каже Мандић и изражава сумњу да се у једном од тих гробова налазе и посмртни остаци његовог оца за којима трага пуних 26 година.

У разговору за „Политику”, он тврди да је у овом случају реч о углавном некомплетним телима несталих сарајевских Срба, те да се у једном сандуку налазе остаци више жртава српске националности – чак осам тела.

„Сви ти посмртни остаци, који имају ДНК налазе, до пребацивања у Високо чувани су, или боље рећи скривани, у комплексу Медицинског факултета у Сарајеву”, наводи Мандић и напомиње да је начин на који су укопани у Високом тек један од показатеља како се према српским жртвама односе власти у Сарајеву, „граду у коме је почињен стравичан злочин над српским народом и у коме Срба више и нема”.

Индикативно је, додаје он, да су посмртни остаци Срба пребачени у Високо баш у време док се Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП), која је годинама држала монопол над ДНК анализом, припремала да, без сагласности домаћих власти, напусти БиХ и измести у Хаг лабораторију за анализу посмртних остатака. У њој је око 80.000 биолошких и генетских узорака особа несталих у протеклом рату у БиХ.

Један од последњих потеза те комисије било је инсистирање на ревизији неидентификованих посмртних остатака који се годинама чувају у костурницама и мртвачницама. Тужилаштво кантона Сарајево издало је наредбу за ексхумацију неидентификованих на основу које је и у Високом урађено то што је урађено. А да је све рађено „након ревизије ИЦМП-а”, потврдио је недавно за РТРС и директор височког гробља Кенан Каравдић.

Неке потпуно нове информације сазнали смо у разговору са чланом колегијума директора Института за нестала лица БиХ Николом Перишићем. Између осталог, и то да укопавање неидентификованих жртава српске националности и њихово сахрањивање у Високом под ознаком НН траје још од 1998. године.

„Тачно је да су наредбом Кантоналног тужилаштва на судској парцели у височком гробљу, због узимања узорака за ДНК анализу, ексхумирани посмртни остаци 252 српске жртве, од којих су 192 поново укопане са НН ознаком и надгробним традиционалним муслиманским обележјем, а остатак је задржан у просектури ради даље анализе”, каже Перишић.

То је, објашњава он, урађено како би се „решила дилема има ли подударности са узорцима крви сродника” јер „постоји велика вероватноћа да класична метода идентификације, примењивана пре увођења ДНК анализе, није дала праве резултате, да је било погрешних идентификација”. Ни Перишић не пориче могућност да се на гробљу у Високом налазе посмртни остаци 365 Срба пошто је и њему познато да се у закопаним ковчезима налазе остаци више особа српске националности за које се претпоставља да су некад ексхумирани на подручју Сарајева, Трнова, Хаџића и Илијаша или у другим областима БиХ.

 


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >