Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Убијено 53 одсто српског становништва Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 април 2018
Миливоје Иванишевић Фото: Прес.ба
Више од 90 одсто жртава убијено је хладним оружјем или спаљено, а у логорима их је много умрло од изгладњивања и инфективних болести. Усташе су биле најкрволочније, наводи предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Прије 77 година, 10. априла 1941. године, основана је Независна Држава Хрватска /НДХ/, фашистичка творевина у којој су сви Срби били стављени ван закона и изложени општем прогону, убиствима и геноциду, а страдало је 53 одосто српског становништва.

НДХ је заузимала подручје данашње Хрватске, БиХ и Срема, које су Хрвати прогласили својим, након што је Tрећи рајх окупирао Краљевину Југославију, а већ од првих дана оснивања почело је масовно убијање српског становништва.

Неки од најужаснијих злочина били су покољ у глинској цркви и илиндански покољи 1941. године, као и масакр у Дракулићу 7. фебруара 1942.

"Срби су убијани без обзира на узраст и пол сваког дана и на сваком месту, у својим кућама и на послу, у православним храмовима и школама, на улицама, у логорима - за Србе није било места у тој држави", наводи за Срну предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић наглашава да је све што је НДХ урадила Србима, Јеврејима и православним Ромима било пројектовано још почетком 20. вијека.

"Хрватски предводници, политичке странке и покрети тада су већ увелико правили програме како да се реше Срба. У ствари, то је био прогон православног становништва, а циљ Католичке цркве је био да се то становништво уклони", каже Иванишевић.

Он истиче да је од укупне српске популације у Хрватској убијено 53 одсто, а више од 200.000 православних Срба преведено је у католичку вјеру.

"Више од 90 одсто жртава убијено је хладним оружјем или спаљено, а у логорима их је много умрло од изгладњивања и инфективних болести. Усташе су биле најкрволочније", наводи Иванишевић.

Он напомиње да је само у логору смрти Јасеновац убијено више од 700.000 Срба, 40.000 православих Рома, 25.000 Јевреја, 1.733 антифашиста Хрвата и муслимана, 230 Рома католика, те 112 Црногораца и шест Словенаца.

Иванишевић сматра да су срамотна лицитирања о броју жртава и указује да ни од кога, осим од Срба, до сада није тражено да преда спискове својих убијених да би тиме земља која је те злочине направила - уважила жртве.

"Нико није тражио ни за Аушвиц нити за један логор у свету да се знају спискови страдалих, побијених Јевреја и припадника других народа, па да буде усвојено да је Аушвиц био масовна гробница. А од нас се за Јасеновац траже спискови, што је више него сулудо", истиче Иванишевић.

Он подсјећа да књиге рођених и умрлих нису били у посједу државе, већ цркава, а будући да су сви православни храмови и сва документација у њима уништени - није се знало ни ко је рођен у коме мјесту, па се није могло ни ући у траг о убијенима.

"Јавила се једна госпођа, Цвијета Јокић, која нигдје није нашла податке о својој тетки убијеној заједно са своје петоро дјеце. Нестајала су читава насеља и онда после њих није имао ко да то сведочи", објашњава Иванишевић.

Он наводи да је командант система концентрационих логора у НДХ, међу којима је највећи био Јасеновац, Вјекослав Лубурић рекао да су у Јасеновцу побили више Срба него што су то урадили Турци у средњем вијеку.

"Усташе су се хвалиле да су побиле много Срба, а хрватски партизани и комунистичко руководство гледали су да докажу да је тога много мање и да сведу на меру за коју су мислили да свет може да прогута, а да не буду окарактерисани као злочиначки и геноцидан народ", каже Иванишевић.

Он истиче да су губици српске нације у Другом свјетском рату износили 1.707.000 убијених, а да су у документацији позната имена само око 392.000 људи.


Разговарала: Јованка НИКОЛИЋ

 
http://www.srna.rs/novosti/584593/ubijeno-53-odsto-srpskog-stanovnistva.htm


  
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >