Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Високо: Посмртни остаци Срба закопани без идентификовања Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
Ексхумација, илустрација
06.03.2018 19:47 | Горан Маунага | Глас Српске

Источно Сарајево - Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани на судској парцели у градском гробљу у Високом иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу височког гробља крајем прошле године на 163 гробна мјеста. Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима.

Мандић је од члана Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Николе Перишића затражио да што прије буду узети узорци.

- Ријеч је о 365 тијела несталих сарајевских Срба. Мало их је комплетних и у једном сандуку има остатака и од чак осам тијела. То ми је рекао радник Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП) из ДНК лабораторије у Тузли. То су посмртни остаци Срба који су се налазили у комплексу и око Медицинског факултета у Сарајеву. Сви имају ДНК налазе - каже Мандић.

Додаје да је индикативно што у исто вријеме Хашки трибунал завршава рад, ИЦМП напушта БиХ, а остатке из Сарајева сахрањују у Високом.

- Пренио сам Перишићу да у Високом треба откопати десет гробних мјеста по случајном узорку и однијети их у Бањалуку како би провјерили да ли су у једној гробници све кости од једног тијела, а затим од ИЦМП-а тражити крвне узорке. Све то треба да буде провјерено у ДНК лабораторији у Бањалуци. Рекао сам му да ће то потврдити ово што говорим - каже Мандић који је од Перишића затражио и наставак откопавања и ексхумације на сарајевској депонији у Бућа потоку и на микролокацији величине око 100 метара квадратних на Алипашином пољу у Сарајеву.

Перишић каже да је прихватио Мандићеве захтјеве и да ће наредних дана имати састанак са вршиоцем дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горданом Тадић у вези са ратним злочинима почињеним над Србима.

- Као приоритет кандидоваћемо питања тражења несталих у Сарајеву на локалитетима Бућа поток, Алипашино поље и Казани и ревизију посмртних остатака закопаних у Високом. Захтјеви за ексхумације поднесени су чак и прије осам година, а ништа није урађено - каже Перишић и додаје да вјерује у договор о томе да Тужилаштво одреди оперативног тужиоца који ће се бавити само тим пословима како би биле избјегнуте велике и неоправдане временске паузе у тражењу несталих.

Бућа поток

Милан Мандић каже да је тужилац прекинуо тражење несталих Срба на депонији у Бућа потоку када се откопавањем дошло на три до пет метара од примарне масовне гробнице.

- Никада нам из Тужилаштва БиХ није званично одговорено на питање зашто је то обустављено. И даље се боримо да не обаве санацију те локације чиме би на тражење несталих Срба на том локалитету и дефинитивно била стављена тачка - каже Мандић.

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >