Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Монструозни злочин у Чајничу и даље без казне Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Помен жртвама злочина у Чајничу  Фото: РТРС
15/02/2018 |  РТРС

Прошло је 25 година од стравичног злочина над српским цивилима у Чајничу. У нападу на незаштићена села, на ободима чајничке општине, припадници тзв. Армије БиХ убили су 24 цивила. Најмлађа жртва је 14-годишњи Жељко Машић. Тужилаштво БиХ, како сазнајемо, тек је интензивирало истрагу о овом злочину.

У зору 14. фебруара `93. прекинуто је дјетињство Жељка Машића. Имао је 14 година када је убијен. Метак агресорског војника тзв. АРБиХ погодио га је у срце, издахнуо је на рукама мајке Дане.

- Није успио ни да каже "Јој мајко". Шта је мој Жељко крив са својих 14 година. Је ли то правда- пуцање на жене и дјецу - пита очајна мајка Дана.

Ивана Машић имала је седам година када је стотине припадника тзв. АРБиХ упало у њено село. Безбрижну игру са другом дјецом на снијегу, прекинули су урлици и пуцњи.

- Кренули смо ка Тројану, ту је деда- мајкин отац, кренуо нама у сусрет. Како је кренуо, тако су га убили пред нама. Ја сам тада рањена, а мајка је плакала - присјећа се Ивана трагичних дешавања.

Жељко Машић је једна од 24 жртве некажњеног злочина над Србима у чајничким селима Трпиње и Шапићи. Болно сазнање је да је напад изведен с леђа, са територије Црне Горе, тада СР Југославије. Пуну логистику припадницима тзв. АРБиХ из Горажда дали су муслимани из пљеваљског села Буковица.

- То су били претежно грађани Црне Горе, наше комшије којима нисмо нанијели никаво зло, али они нама јесу - каже Бране Машић, свједок напада тзв. АРБиХ на српска села.

Црногорско правосуђе никада није процесуирало своје грађане. Двије и по деценије након злочина, Тужилаштво БиХ интензивирало је истрагу против, како нам је потврђено, 15 особа.

- Никога не мрзим и никоме не желим да се светим, Бог нека им суди - завршава ову тужну причу мајка убијеног дјечака Жељка Машића.



http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=289538


 

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >