Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Пресуда Младићу – освета Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 новембар 2017
22/11/2017 | СРНА | РТРС

Миливоје Иванишевић Фото: Вечерње новости
БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је Срни да је генерал Ратко Младић, који је током данашњег изрицања пресуде у Хашком трибуналу узвикнуо "све је то лаж" обавезао Србе да се, без обзиру на тежину његове пресуде наставе да боре за истину у вези са збивањима у БиХ, посебно у Сарајеву и Сребреници.

Он је додао да пресуда сама по себи није изненађење и да је суд њом окончао мисију због које је основан - да се освети Србима.

"То је освета Србима што су хтјели да остану на својим имањима, на својим земљама", рекао је Иванишевић.


Он је указао да ни један аргумент српске стране није прихваћен, а аргументи су бројни.

"Ја сам завршио и у штампи је књига о Сарајеву гдје доказујем да није било гранатирања цивилних циљева у том граду. Нисмо гађали џамије, пумпе, школе, већ искључиво војне објекте муслиманских јединица. Ниједан злочин који се приписује Србима у Сарајеву није доказан. Све је то бесмислено", истакао је Иванишевић.

Он је нагласио да тренутно ради и на рукопису "Омча око српског врата или Сребреница у чељустима неистине" која ће још једном оборити оно што је Хаг данас изрекао у пресуди генералу Младићу.

"Кад год неког узму на нишан и када хоће да се обрачунају са неким народима, они вас оптуже за нешто што никада нисте имали. Оптуживали су неке за атомске бомбе, производњу бојних отрова, диктатуру... измисле начин. Тако су нама већ ставили омчу око врата за наводни геноцид у Сребреници и питање када ће оценити да треба поново нама да 'душу окрећу'", рекао је он.

Иванишевић је нагласио да ће интензивно радити на томе да докаже да у Сребреници није било ни једне цивилне жртве.

"Није било ни једног злочина. Више злочина је било по овим терористичким нападима у Паризу и Лондону него у Сребреници у јулу 1995. године. Буквално их није било. Српски војници су дошли кроз села, понашали су се витешки. Гледаћемо да те чињенице још једном покажемо. Најгоре је то што они ниједну чињеницу која иде Србима у корист не објављују", рекао је он.

Иванишевић је подсјетио да је први документ који су Срби упутили међународним институцијама био управо онај о злочинима над Србима у Сребреници 1992. године.

"Тада су добили први Меморандум српске Владе о српским жртвама и о Сребреници. Сребреницом је почело, Сребреницом је трајало, са Сребреницом желе да окончају, али неће окончати у своју корист у то сам сигуран", поручио је Иванишевић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пресуду је донијело Првостепено вијеће Трибунала којим предсједава Алфонс Ори, а чланови су Кристоф Флиге и Баконе Молото.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.


 http://www.srna.rs/novosti/546742/ivanisevic-presuda-mladicu---osveta-srbima.htm


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >