Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Грајф: Хрвати су створили пакао на земљи - Јасеновац Штампај Пошаљи
Понедељак, 23 октобар 2017
22/10/2017 |  09:19 ⇒ 11:22 | РТРС | СРНА

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам" Гидеон Грајф истиче да је концентрациони логор Јасеновац био "пакао на Земљи који су створили Хрвати" и упозорава на настојања да се избрише и ревидира историја, што "личи на покушаје да се укине Холокауст".

У интервјуу Срни Грајф каже да се концлогор Јасеновац и друга губилишта из његовог "система" разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали њемачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф истиче да се "пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не смије више ћутати", јер је "неколико стотина хиљада невиних људи, жена дјеце и мушкараца" на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, "те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење дјеце".

"На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживјелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски предсједник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији", подсјећа Грајф.

Он наглашава да "прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти - то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости".

"Починиоци злочина уживали су у звјерствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли", напомиње Грајф и додаје да у Јасеновцу "смрт сама по себи није била довољна".

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам" Гидеон Грајф каже да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

"Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о звјерствима, злу, садизму и нечовјештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вриједношћу", наводи Грајф за Срну.

Грајф, израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључује да су "хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја".http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=274648
AddThis Social Bookmark Button
Последњи пут ажурирано ( Субота, 18 новембар 2017 )
 
< Претходни   Следећи >