Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Грајф: Хрвати су створили пакао на земљи - Јасеновац Штампај Пошаљи
Понедељак, 23 октобар 2017
22/10/2017 |  09:19 ⇒ 11:22 | РТРС | СРНА

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам" Гидеон Грајф истиче да је концентрациони логор Јасеновац био "пакао на Земљи који су створили Хрвати" и упозорава на настојања да се избрише и ревидира историја, што "личи на покушаје да се укине Холокауст".

У интервјуу Срни Грајф каже да се концлогор Јасеновац и друга губилишта из његовог "система" разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали њемачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф истиче да се "пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не смије више ћутати", јер је "неколико стотина хиљада невиних људи, жена дјеце и мушкараца" на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, "те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење дјеце".

"На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживјелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски предсједник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији", подсјећа Грајф.

Он наглашава да "прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти - то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости".

"Починиоци злочина уживали су у звјерствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли", напомиње Грајф и додаје да у Јасеновцу "смрт сама по себи није била довољна".

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам" Гидеон Грајф каже да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

"Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о звјерствима, злу, садизму и нечовјештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вриједношћу", наводи Грајф за Срну.

Грајф, израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључује да су "хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја".http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=274648
AddThis Social Bookmark Button
Последњи пут ажурирано ( Субота, 18 новембар 2017 )
 
< Претходни   Следећи >