Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Тужилаштво саботирало квалитетне доказе Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић
оцијенио је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу може да значи да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа те да све док Република Српска нема своје законодавство, нема ни услова да зликовци над српским народом буду кажњени.

"Увек узимам у обзир тужилаштво. Тужулаштво је и у Хашком трибуналу направило такву тужбу и понудило такве доказе, `да мислим да човек стварно није крив`. Мислим да се то и сада поновило", рекао је Иванишевић Срни.

Иванишевић је оцијенио да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа.

"Колико сам чуо, још на првом суђењу је било удаљавања сведока. На који начин су склоњени, на који начин су одбили да сведоче и због чега, то је прича за себе. Иза тога стоји доста сложена ситуација и више фактора који су одговорни за то", рекао је он.

Иванишевић је додао да се не може аболирати ни судско вијеће, иако је можда најмање одговорно.

Он је подсјетио да су свједоци, међу којима и бивши Орићев саборац Ибран Мустафић, говорили о злочинима Насера Орића и клању судије Слободана Илића, а сада испада да нема доказа.

"Пресуда може да буде и правна и законита на основу аргументације коју је дало тужилаштво, али тужилаштво се није потрудило, није дало праве доказе и сведоке", рекао је Иванишевић.

Према његовим ријечима, све док Република Српска нема своје законодавство, нема услова да зликовци над српским народом буду кажњени.

"Ту не може да буде ни Београд аболиран, јер колико је у Београду било суђења Србима за злочине над муслиманима, а није одржано ниједно суђење муслиманима за злочине над Србима", рекао је Иванишевић.

Он је подсјетио на десетине добровољаца из Рашке области и Војводине, који су по БиХ и Хрватској чинили злочине над Србима, а нико од њих у Србији никада није позван на одговорност.

Иванишевић је рекао да стотине тих људи, које су одликовали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман за злочин над Србима, шетају данас по Санџаку и Војводини.

"Они су тамо били добровољци, нису били у обавези да иду и убијају Србе. Нема ништа док Србија не узме ствар у своје руке, а за то су мали изгледа, и док Република Српска не врати законодавство, да их лови као што је Израел ловио нацисте широм света", навео је Иванишевић.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Суд је оцијенио да њихова кривица није доказана ван сваке разумне сумње.


http://www.srna.rs/novosti/534986/ivanisevic-tuzilastvo-sabotiralo-kvalitetne-dokaze.htm
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >