Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Најстарија ратна жртва је Српкиња која је имала 106 година Штампај Пошаљи
Уторак, 04 јул 2017
 Миливоје Иванишевић
04.07.2017 12:56 | Агенције | Глас Српске

Београд - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је Срни да је најстарија жртва српска старица Боја Кењало, коју су у 106. години у концентрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића.

"Надајмо се да ће Гинис у догледно време објавити најстарије жртве ратова који су вођени у Европи, а можда и у свету, током двадесетог века. Ми Срби верујемо да је то наша покојница, коју су током рата у БиХ у концетрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића", рекао је Иванишевић.

Он је навео да је старица Боја Кењало из села Рачићи, општина Бихаћ, рођена 1888. године, а убијена је у том концетрационом логору крајем октобра 1994. године у 106. години.

Иванишевић је истакао да је Боја Кењало најстарија ратна жртва или најстарија жртва женског пола, у 20. вијеку, као и најстарија жртва свих ратова, а можда и самих концетрационих логора у Европи.

"Она је најстарија жртва, која је директно убијена у логору, као и најстарија жртва српске националности, коју су убили муслимани у БиХ у 20. веку, а можда и од турских освајања средином 15. века", навео је Иванишевић.

Он је подсјетио да је тијела несрећне старице и осталих српских жртава из села Рачићи српска војска преузела од убица 1. децембра 1994. године.

"Том приликом су на телима покојника констатоване бројне повреде нанете хладним оружјем", напоменуо је Иванишевић.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Najstarija-ratna-zrtva-je-Srpkinja-koja-je-imala-106-godina/240368.htmlAddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >