Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Конституисан нови сазив Сената Републике Српске [Видео] Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 јануар 2017
Конституисан нови сазив Сената Републике Српске Фото: СРНА
08.01.2017 20:34 | Срна | Глас Српске
Бањалука - У Бањалуци је данас конституисан нови сазив Сената Републике Српске који има мандат наредних седам година.


Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су чланови Сената бирани веома пажљиво и подсјетио да их бира и именује предсједник Републике.

"Сенатори су положили заклетву и имали смо мали разговор о томе шта ћемо радити у овом мандату, а поготово у овој години", истакао је Додик након завршетка конститутивне сједнице Сената.

Додик каже да је значајан број оних који су својим досадашњим радом скренули пажњу и дали несумњив допринос у стабилности и јачању Републике Српске, због чега је одлучио да их именује у нови сазив Сената.

"У Сенату се први пут налазе веома млади људи, међу којима и студент генерације из Српца на Електротехничком факултету Бањалука у прошлој години. Желим да направимо мобилан и активан орган који ће одлучивати и моћи да промовише значајне политике у самој Републици Српској", истакао је Додик.

Он је рекао да ће настојати да у овој години буде одржано још неколико сједница Сената, и то не само у Бањалуци, већ и у многим другим мјестима у Републици Српској.Додик истиче да ће на предстојећим сједницама трагати за одговором како позиционирати генералне политике и оперативно дјеловање Републике Српске у новонасталим регионалним и глобалним околностима.

Он је рекао да је новоизабране сенаторе упознао са чињеницом да је Република Српска у немогућим условима очувала, прије свега, своје постојање које је оличено у функционисању њених институција и да је са мање више успјеха водила успјешну економску политику.

"Чињеница да је бруто домаћи производ 1997. године био 1,7 милијарди КМ, а данас износи 9,3 милијарде КМ говори о томе да смо ми имали развој и да то нико не може да потцијени", истакао је Додик.

Он је рекао да се Република Српска читаво протекло вријеме налазила у перманентном политичком притиску који је тражио слабљење Српске и њених надлежности.

"Ситуација је данас сасвим другачија. Прва наредна сједница Сената биће усмјерена ка томе да анализирамо тренутну политичку, економску, социјалну и сваку другу позицију Републике Српске и да дамо препоруке за рад и поступање органа предсједника Републике, Народне скупштине и Владе Српске, као и улогу представника Српске у заједничким институцијама", закључио је Додик.

Новоизабрани сенатор Републике Српске владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је новинарима да су се сенатори данас заклели да ће чувати част и достојанство Републике Српске и да ће се максималним капацитетима усмјерити ка томе да се сачува интегритет и достојантство Републике Српске и људи који у њој живе, укључујући и оне који су другачије вјероисповијести и националности.

"Борићемо се за нашу слободу и за слободу свакога ко живи у Републици Српској", рекао је владика Григорије, који је истакако да је почашћен улогом сенатора.

Он каже да је дошло доба у којем млађи људи треба да дају много више за Републику Српску у миру, као што су млади у рату давали своје животе и дијелове свог тијела за нашу слободу.

Рајко Кузмановић, коме је данас обновљен сенаторски мандат, рекао је да Сенат није тијело које ће помагати и савјетовати само предсједника Републике, већ се односи и на институцију Народне скупштине и Владе Републике Српске.

Кузмановић је рекао да се то показало и данас на сједници Сената, којој су присуствовали предсједник Народне скупштине Недјељко Чубриловић и предсједник Владе Жељка Цвијановић.

"Вјерујем да ће нови сазив Сената бити активан и дати изузетне приједлоге на добробит Републике Српске", истакао је Кузмановић.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Konstituisan-novi-saziv-Senata-Republike-Srpske/226647.html
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >