Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Припаднице хрватске војске у БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 25 новембар 2016
КРВАВЕ "ХЕРОИНЕ" ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ: Сексуално се иживљавале над затвореницима у логорима, кастрирале их, тукле до смрти!

Драган ВУЈИЧИЋ | 24. новембар 2016 | Вечерње новости
Азра Башић није једина жена која је мучила српске заробљенике у Посавини. Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу


КРВАВА Азра, коју су из Америке изручили БиХ због злочина над Србима у Дервенти, није једина жена која је на најстрашнији начин убијала и мучила заточене Србе Посавине. Око 2.500 наших сународника нашло се од априла 1992. па до друге половине 1993. у 54 хрватска логора и затвора прво у Босни, а затим и на територији Хрватске. Сваки град у коме је хрватска војска формирала логор за Србе, од Босанског Брода до Дервенте, Оџака, Орашја... имао је своје "ратне хероине". Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу.

Албина Терзић (1972) рат је дочекала као дипломирани правник у Општини Оџаци. Одмах пошто је 8. маја заробљено око 1.300 Срба из околних села, обукла је униформу ХВО. У логорима у ОШ у Оџаку и фабрици "Стролит" затвореници су нарочито стрепели од њених "истрага". У јулу 2013. пред Судом БиХ осуђена је на пет, а потом јој је казна смањена на три године робије.

Доказано је да се међу логорашима појављивала са псом вучјаком, кога је хушкала на људе. Терала је логораше да се построје у врсту и да по најјачем сунцу певају усташке песме док не попадају у несвест. Милета Шишагића и Станка Ракића тукла је док ови нису однети потпуно крвави. Увече је долазила у логор на тзв. логорске свадбе, када би усташе терале затворенике да глуме младенце и да пред њима обављају сексуалне односе. Наслађивала се перверзијама. Доказано је да је била на "свадби" Д. Н, а суд није уважио исказе још једног заштићеног сведока који је до детаља испричао како је пред њеним очима на крају силован...

Адиса Хоџић (1970) била је велика пријатељица осуђене Албине Терзић и такође припадница 102. бригаде ХВО из Оџака.Тренутно се крије у Америци и није доступна правди. Њих две су "делиле" пса вучјака кога је и Адиса хушкала на логораше. И Хоџићева је волела да се иживљава.

- Толико смо смрдели у логору да на крају ни тај пас није хтео да нам приђе - каже за "Новости", Владо Драгојловић, бивши заточеник из "Стролита".

Други логораш, Милан Милетић, у својој изјави МУП РС сведочио је да је и Адиса Хоџић била на његовој "логорашкој свадби" када су га натерали на секс са умоболном српском заточеницом. До детаља је рекао како се ова понашала. Ова жена се појављивала у многим усташким логорима 1992. у Оџаку, Дервенти, Орашју...

Индира Камерић (1962) "споменичар" је међу овим женама монструмима. Такође је дипломирана правница из Босанског Брода, а пендрек и гвоздену штанглу "задужила" је још половином априла 1992, када су усташе помислиле да ће овај град заувек остати хрватски. Као припадница 101. бригаде ХВО, осуђена је пред судом БиХ 2015. такође на три године.

Утврђено је, између осталог, да је Јову Дујића у логору за Србе на стадиону Полета у Босанском Броду изударала гвозденом штанглом по глави, а Јовино тело никада није пронађено.

И из пресуде овој жени види се да су је сексуална иживљавања над логорашима посебно инспирисала "током њених истражних радњи над поробљеним Србима". Утврђено је да је ислеђивала комшиницу Хазбу Нукић априла 1992. тражећи да јој призна где су јој синови. Тукла је Хазбу незадовољна одговорима, а онда је довела другог заточеника (пред судом сведочио под именом ИК-3). Терани су на сексуалне перверзије, а публика је била, наравно, у усташким униформама. Суд многа сведочења против Индире није оценио као "поуздана".

Страшна прича о Елвири Хаџиомеровић (1955), припадници Орашке бригаде ХВО, наново су актуелизована недавним хапшењем десеторице у овом градићу. У логору Доња махала у Орашју, где су почињена најстрашнија зверства над Србима, радила је као "логорски евидентичар" до самог краја рата. После је "нестала".

Ова жена, коју су најстрашније усташе из Орашја с дивљењем звали Амазонка, 29. јануара 1993, дан пред размену дела заточених Срба, кастрирала је Грују Џајића (30). Тако осакаћеног, без свести, утоварила га је у аутобус за размену. Грујо је живео само неколико сати на слободи. Српски лекари направили су Џајићеву фотографију пред смрт.

ХАГ СЛЕП

НИЈЕДАН од ових монструозних дела над Србима није заинтересовао Хашки суд, мада су пред Трибуналом на затворске казне осуђивани представници српског народа за које је утврђено да су "само" шамарали затворенике.

ЧЕКА СЕ И ЕЛФЕТА ВЕСЕЛИ

ЈАВНОСТ у региону са посебним интересовањем чека изручење Елфете Весели из Швајцарске, где се она налази у екстрадиционом притвору. Ова жена је у јуну 1992. у Доњој Каменици зверски убила Слободана Стојановића, дечака од 12 година, пошто се вратио у своје село да одвеже пса у кућици.

О овом ритуалном злочину писано је уназад два месеца, а Елфете Весели важи за најстрашнију жену злочинца из минулог рата.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:636570-KRVAVE-HEROINE-HRVATSKE-VOJSKE-Seksualno-se-izivljavale-nad-zatvorenicima-u-logorima-kastrirale-ih-tukle-do-smrti#


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >