Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Чешки режисер снима филм о Сребреници - Вацлав Дворжак Штампај Пошаљи
Субота, 04 јун 2016
03.06.2016 | Искра
Вацлав Дворжак Фото: Спутњик
Аутор потресног документарног филма „Отето Косово“ и један од најутицајнијих чешких режисера данашњице, Вацлав Дворжак, од пре неколико дана је у Београду почео са снимањем документарца о Сребреници. Овај режисер објашњава намере тог филма, али и као један од утицајних антиглобалиста поручује Србима да не журе у Европску унију и НАТО.

– Већ доста дуго планирам да направим филм који ће предочити праву истину о догађајима у Сребреници. Свестан сам да је то велика рана како за муслимански, тако и српски народ због чега желим да широј јавности предочим праву истину – каже Дворжак.

Он је свестан да је после више од две деценије од трагичних догађаја и бројних пресуда Хашког трибунала тешко променити званичну верзију, али истиче да се неће ослањати на пресуде у Хагу, зато што је „тај суд пропагандна институција која нема никакве везе ни са правдом ни са истином“.

– Како се озбиљно можете односити према суду који мења правила онако како му одговара, а правду дели тако да бројни злочини, посебно над Србима остану нерасветљени, а осумњичени ослобођени – пита се наш саговорник.

Дворжак се спрема да иде у Сребреницу, на лице места и да разговара са Србима и са муслиманима, са српским командантима, али и са Насером Орићем, Мајкама Сребренице…

– Желим да снимим обе стране, људе који су тамо живели, оне који су били сведоци тих догађаја. Свако од њих треба да исприча своју причу, а да гледалац сам дође до закључка шта је довело до рата и крви. Срби су урадили колико су могли да би скинули љагу са свог имена, али им у тој борби веома отежавају стране организације, медији и „пета колона“ попут Наташе Кандић и других. Потребно је и да више странаца, посебно из земаља ЕУ и НАТО проговори о рату на Балкану, а посебно када је реч о међународним злочинима и производњи џихада у срцу Европе – убеђен је Дворжак.

Са филмом „Отето Косово“ он је покушао да чешкој али и светској јавности предочи део истине о страдању српског народа и ономе што се дешавало у српској покрајини, али филм је у Чешкој забрањен. Ипак, вели, посредством интернета видео га је огроман број људи, преведен је на неколико језика, свету је послата снажна порука.

Дворжак Србији препоручује да не жури са уласком у ЕУ, јер је, како каже, ЕУ у веома озбиљној, компликованој ситуацији, у рукама неспособних политичара који не виде реално светску ситуацију и притом су све марионете САД.

– Европљанима оваква ситуација више није „забавна“ и због тога све више јача национализам. Ипак, будућност Европе видим оптимистички, али претходно би требало да се ослободимо изнад- народних институција, бирократског апарата и кренемо из почетка – јасан је саговорник „Вести“.

Он Србима саветује да остану онакви какви јесу и да не улазе у НАТО.

– НАТО и ЕУ су два пипка једне хоботнице, америчко „масло“. САД желе да владају и покоре цео свет, а да од Европе направе своју колонију. Ма колико се Немачка чинила као лидер ЕУ она је заправо и даље окупирана и преко Ангеле Меркел само је продужена рука САД. Због чега бисте улазили у НАТО? Да ли зато што вас је бомбардовао, одузео Косово или прокламовао џихад у Босни? Да ли је овим потезима показао да вам је савезник – пита на крају разговора за „Вести“ Вацлав Дворжак.

Руси нису непријатељи

На нашу констатацију да је нелогично да је толики противник НАТО, а Чешка је део ове Алијансе Дворжак одговара:

– Али, ја не желим да Чешка буде у НАТО. Не желим да моју земљу и народ неко користи као антиракетни штит, јер за мене Рус није непријатељ.

Премијера крајем године

Вацлав Дворжак се нада премијери филма о Сребреници до краја ове године.

– Имамо и финансијских, али и проблема са прикупљањем оригиналних видео-материјала и фотографија. Ту би нам добро дошла помоћ свих оних који располажу са том историјском грађом. У току су преговори са РТС, а када је реч о финансијама трошимо наш новац или донације наших пријатеља, власника успешних фирми. Нико из државних институција нам се до сада није обратио – каже Дворжак.


Ђ. Баровић – Вести


http://iskra.co/srbija/ceski-reziser-snima-film-o-srebrenici-srbi-ostanite-to-sto-jeste-ne-ulazite-u-nato-i-eu/





AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >