Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow мај 1993. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

мај 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
мај 1993. г.
Страна 2
 
 

17. 05. 1993. РИМ

Италијанска јавност у потпуности је увјерена да ће босански Срби рећи »НЕ« Венс-Овеновом плану, а да ће на друго референдумско питање о уједињењу са другим Србима и Југославијом позитивно одговорити. То мишљење у потпуности дели и некадашњи амерички државни секретар Хенри Кисинџер, који у исцрпној анализи, достављеној торинском дневнику »СТАМПА« подвлачи да је једино реално и политички мудро рјешење »одвајање три етничке цјелине у Босни државним границама«. Венс-Овенов план би у том случају, каже КИСИНЏЕР, послужио као »основа за стварање једне мале муслиманске државе (са евентуалним коридором до мора), док би се Србима и Хрватима дозволило прикључивање њиховим матичним државама«.

Славни дипломата инсистира на прихватању те »реалности« ако се не жели »настављање кланице« и њеног ширења на знатно шири простор.

»То је грађански рат, а не инвазија на једну независну државу, иако Србија и Хрватска подржавају припаднике својих нација« - наглашава КИСИНЏЕР, додајући да Америка нема никаквих интереса да се уплиће у унутрашње разграничење у Босни, већ само да спријечи ширење рата на шири простор.

»Значајно је схватити да Босна никада није егзистирала као нација, нема босанске етничке групе, нити таквог специфичног културног идентитета«.

»Најнеодговорнија грешка, која је изазвала трагедију, направљена је међународним признавањем босанске државе под муслиманском владом« - тврди КИСИНЏЕР, додајући да је, ипак, »мања грешка« признавање Словеније и Хрватске под »њемачким диктатом«.

»Права је мистерија како је неко могао и помислити да би Хрвати и Срби могли са Муслиманима створити заједничку државу у малој Босни, ако већ нису могли живјети заједно у великој Југославији« - истиче КИСИНЏЕР.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 18. 05. 1993.


23. 05. 1993. БРАТУНАЦ

Тројна комисија у којој су, заједно са официрима ВРС, били представници УНПРОФОР-а и муслиманске стране у Сребреници је утврдила да то подручје није демилитаризовано, баш као ни рејон Жепе.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 24. 05. 1993.AddThis Social Bookmark Button


 
< Претходни   Следећи >