Институт за истраживање српских страдања у XX веку

НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Ово је време сабирања наших снага Штампај Пошаљи
Понедељак, 24 август 2009
Српска мрежа
Објављено 12.08.2009.
  
Љубиша Ристић на Сабору српске омалдине 2009, манастир Св. НиколеРазговарамо са господином Љубишом Ристићем саветником у Институту за истраживање злочина над српским народом у двадесетом веку.

Реците нам нешто више о вашем институту?
Институт је формиран на Петровдан 1992. године са временoм почетних страдања српског народа у Босни и Херцеговини. Име које је донедавно носио било је Центар за истраживање злочина над српским народом у Босни и Херцеговини у рату од 1992. до 1995. године. За све ово време центар интензивно ради један посао који представља моралну обавезу српског народа, а који, на жалост, српски народ није радио током своје историје. Са тугом и чуђењем могу да приметим да ми као народ још увек немамо број и имена наших страдалника из Првог и Другог светског рата, док се још увек лицитира са бројем жртава у Јасеновцу. Неки људи су схватили да тако не би смело да буде и када је у питању овај трагични распад Југославије.
 
Под старим називом центар је сакупио више хиљада персоналних досијеа, српских страдалника и свако од тих евидентираних имена има своју личну картотеку, са изворима по којима смо ми сазнали да је тај наш несрећник страдао у овом рату. Пошто је посао углавном завршен тај број у укупном страдању би требало да буде око 33. 000 људи. Има, додуше, и један мали број људи који није обухваћен овим истраживањима. Центар је касније проширио своја истраживања на цели, за Србе несрећни, двадесети век. Који се показао као једна од великих илузија и странпутица за српски народ у његовом историјском трајању.

Често се може чути мисао да рат у Босни и Херцеговини још није завршен. Шта нам можете рећи о таквим идејам и њиховом спорадичном појављивању у јавности?

Ви сте потпуно у праву. Ја иначе са великом пажњом пратим муслиманске сајтове у Босни и Херцеговини и једна од реченица која ме је заиста натерала на размишљање је ''да рат у Босни још није завршен'' или ''рат у Босни је завршен али само за оне који су погинули.'' Међутим, читајући шта се све догађа и гледајући телевизијске прилоге о позориштима мржње, где се на ритуалан начин укопавају њихови страдалници, од пре седамнаест година, и то на местима на којима се обележава поприште будућих обрачуна, ја могу да кажем да рат у Босни није завршен чак ни за оне који су погинули.

Какви су политички циљеви покретали рат на простору Босне и Херцеговине?

Поједностављено али не и површно говорећи до 1991. године смо имали једну лепу државу звану Југославија, коју смо сви волели, или смо је бар декларативно волели и одједанпут су неки народи хтели да оду из те државе. У таквој ситуацији, српски народ је дефинисао свој став. Он је казао, да право народа да остане у једној држави, не може бити мање од права народа који хоће да из те државе оде. Срби у Босни и Херцеговини желели су најпре да остану у Југославији. У критичном тренутку, кад је требало да се преломи питање рата или мира, ту пре свега мислим на Лисабонски споразум, Срби су пристали и на живот одвојен од матице Србије, тада формално Југославије.

Друга, бошњачко-муслиманска страна, је имала максималистичке идеје. Оно што мене брине јесте што се такве максималистичке идеје, док ми ово говоримо, нису завршиле и оставиле по страни до дана данашњег. Један новински лист је 1991. године такве идеје изразио насловом ''Селам алејкум грађанине''. Муслиманска страна вазда говори о некаквој грађанској држави, говорећи о томе да сви треба да буду једнаки, док се у стварности спроводити једна перфидна политика превођења Срба у положај дискриминисаног народа у Босни и Херцеговини.

Можемо ли такву политику назвати политиком маскираних циљева?

Добро сте то рекли, то су потпуно маскирани циљеви. И дан данас ће рецимо муслимански верски лидер Церић говорити о босанској нацији, што са становишта српског народа значи да ћемо сутра имати и неки босански језик па можда и босанску православну Цркву. Познати су ти елементи и познато је настојање страног фактора ван Босне и Херцеговине да овај простор фрагментизују, не само следећи максиму ''завади па владај'' већ ми се чини да се овде ради о нечему много горем, односно политици залуди па владај. Народи су овде слуђени.

Испада да се рат на простору Босне и Херцеговине није могао избећи?

Рат се није могао избећи и разлог за то су максималистички циљеви босанских муслимана. Са становишта тих идеја, страх од будућег рата је и сада реалан. Рат се није могао избећи зато што је тада била потребна држава по мери Исламске декларације Алије Изетбеговића, и једини начин да се таква држава створи био је рат. Није било другог циља нити средства за његово остварење.

Да ли је тадашња српска друштвена елита препознала време у коме се налази српски народ и да ли су се ствари промениле у односу на садашњост?

Одговорићу двојако - и да и не. Српска елита је препознала шта се догађа и Република Српска, као једина историјска победа српског народа, је резултат те опамећености, тог рефлекса за опасности које прете српском народу. Међутим, постоји и нешто друго због чега би мој одговор био делимично и негативан. То што у једном практичном и конкретном смислу Срби нису били припремљени за најгоре решење односно рат. Када ово кажем имам пре свега у виду два страдања у Сарајеву и Тузли када су војне колоне које су се извлачиле из града нападнуте. Неколико година касније починиоце ових нечасних дела  Изетбеговић и други муслимански политичари ће називати наоружани грађани Сарајева, са тим нежним и тепајућим епитетима ''грађани'' и ''Сарајево'' - које је иначе већ стекло статус мученичког града. Уствари све је то била једна ординарна група зликоваца, а како ћемо видети касније и егзекутора српских цивила у Сарајеву.

Пошто се налазимо у манастиру Светог Николе на Озрену у Републици Српској где се одржава трећи сабор Српске мреже и девети Сабор српске омладине, реците нам ваш утисак и ваше мишљење о оваквим скуповима и оваквом начину организовања?

Ја сам заиста импресиониран оваквим радом Српске мреже. Иако је и наш институт део Српске мреже ја морам да истакнем улогу Двери српских као једног заиста изванредног носиоца ових наших окупљања. Подсетићу вас на судбину ових простора у рату. На Простору Озрена је деловала и злогласна јединица Ел Муџахид и са ових пристора потичу језиви снимци српских одсечених глава". Које и ми имамо у нашем центру и које и ви можете видети на нашем сајту. То су ритуална отсецања српских глава и уопште страхотна мучења која су непријатељи вршили над нашим народом. Зато овај простор има велику симболику и мислим да би Српска мрежа требало на оваквим местима да се што чешће састаје.

Ово је време сабирања наших снага које су делимично расуте нашом лењошћу али и великим деловањем наших непријатеља. У Београду постоје многе НВО које су дословно невладине ако се има у виду српска влада, али су оне итекако владине ако се имају у виду владе неких западних земаља. Ово је један јако важан простор, српска Влада у Републици Српској и Србији не може да учини максимум када је у питању одбрана српких националних интереса јер смо под окупацијом. У Републици Српској то je протекторат док се Република Србија налази под једним тежим видом окупације која је тзв. мека окупација. Једино у сабраности видим простор за деловање српских појединаца и српских патриотских организација и ја лично заиста исказујем дивљење према подухвату који су Двери предузеле. Што се тиче Института ми ћемо учинити све да дамо свој допринос и подршку једном исправном путу према којем су Двери пошле.

Разговор водио Владимир Вељковић
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >